Autovisie
Autovisie Nieuws 10 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Duik in de prijslijst: hoe duur kun je de nieuwe Toyota Mirai maken?

Hij is er: de nieuwe generatie Toyota Mirai. De waterstofauto met brandstofcel van Toyota is compleet nieuw en gaat de strijd aan met de Hyundai NEXO. Hoe duur is zo’n Mirai? Welke uitvoeringen zijn er? En hoe zit het met de opties? Een duik in de prijslijst geeft inzicht.

De highlights van de Toyota Mirai op een rij

De tweede generatie Toyota Mirai is vanaf medio maart 2021 in Nederland leverbaar. Even de highlights op een rij: 182 pk en 300 Nm, drie waterstoftanks in T-opstelling, een WLTP-range van 650 kilometer, bijna vijf meter lang, bijna 2.000 kilogram zwaar, in ongeveer 9 seconden naar 100 km/h en een topsnelheid van 175 km/h. In een notendop is dat de nieuwe Mirai. Ohja, tanken duurt vijf minuten, vergelijkbaar met een benzine- en dieselauto dus. Het enige probleem is dat Nederland op het moment van schrijven nog maar vijf waterstoftankstation heeft. Maar dat laten we in dit verhaal even buiten beschouwing.

Dynamic-uitvoering

Toyota levert de nieuwe Mirai in vier uitvoeringen. De Mirai Dynamic vormt de instapper. Die kost 65.995 euro en heeft standaard onder meer een 12,3-inch multimediasysteem met navigatie, Bi-LED koplampen, een JBL Premium audio met 14 speakers en 19-inch lichtmetaal.

Executive, Prestige en Launch Edition

De tweede in de line-up is de Mirai Executive. Die kost 69.495 euro en heeft als extra’s LED-sfeerverlichting, dodehoekdetectie, Adaptive High Beam-verlichting en 19-inch wielen met een glossy finish. Tot slot zijn er nog twee versies met dezelfde vanafprijs: de Mirai Prestige en Mirai Launch Edition. Beide versies kosten 76.495 euro en hebben een panoramadak, een 10-inch head-up display en de typerende 2-inch turbinewielen.

Toyota Tankservice

Een groot verschil is dat de Launch Edition beschikt over de zogeheten Toyota Tankservice. Met deze service wordt de Mirai opgehaald, afgetankt met waterstof en op weer teruggebracht. Deze tankservice is alleen voor eigenaren in een straal van 50 kilometer van een waterstoftankstation beschikbaar.

Prijzige service

De tankservice is exclusief de kosten van de waterstof en moet daags vooraf voor 18:00 online gepland zijn in het portaal. Deze service is beschikbaar op werk- en zaterdagen van 6:00 tot 18:00. Als de gratis tankbeurten zijn vervallen kost de tankservice van Toyota veel geld: een 10-rittenkaart kost 950 euro, een 15-rittenkaart 1.425 euro en een 25-rittenkaart 2.375 euro. Dat is 95 euro per tankbeurt, exclusief de kostprijs van de waterstof. Kortom: niet heel goedkoop, maar wel een mooi initiatief.

Kleur kiezen voor Mirai

Toyota levert de Mirai standaard in de kleur Pacific Blue metallic. Andere metallickleuren zijn Precious White Premium, Precious Silver, Precious Metal, Precious Black, Emotional Red en Force Blue Premium. Een andere kleur kost je 1.295 euro extra. Voor het interieur is er keuze voor zwart smi aniline leder of wit semi aniline leder. Maar let op: dit is pas vanaf de Prestige en Launch Edition mogelijk. De Dynamic en Executive hebben altijd een zwart interieur.

Toyota Mirai: de eindprijs

Een Toyota Mirai Prestige – vanaf 76.495 euro – samenstelling is geen lastige aangelegenheid. Je hoeft alleen nog maar een kleur te kiezen, of de basiskleur te accepteren. Inclusief een andere metallic lak kom je uit op 77.790 euro. Echte opties zijn er niet, want een asbak (22 euro) en een velours mattenset (124 euro) laten we maar even buiten beschouwing. Een Hyundai Nexo begint bij 83.995 euro.

SUV of limousine?

De Mirai is dus iets goedkoper. Toch zijn het twee verschillende auto’s. De Nexo is een SUV en de Mirai een limousine. Qua aandrijflijn zitten ze in hetzelfde vaarwater, maar niet qua carrosserievorm.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.