Autovisie
Autovisie Nieuws 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Duik in de prijslijst: een Tesla Model Y samenstellen

Na lang wachten is Tesla eindelijk gestart met de levering van de Model Y. Een mooi moment om ons eens te verdiepen in de online configurator. Want wat kost een Tesla Model Y tegenwoordig? Welke versies zijn er? En bestaan er überhaupt opties? Een duik in de prijslijst geeft inzicht.

S3XY

De Tesla Model Y is een volledig elektrische, middelgrote SUV met plaats voor vijf of zeven personen. Feitelijk gaat het om een SUV-broertje van de succesvolle Model 3. Met de komst van de Y is het Elon Musk gelukt om zijn eerdere plan in uitvoering te brengen, namelijk het introduceren van de Model S, Model 3, Model X en Model Y. Zet die vier tekens achter elkaar en je hebt een S3XY-modelgamma, kortweg ‘sexy’. Humor heeft Musk wel.

Prijzen Model Y

Het gamma van de Tesla Model Y is bijzonder overzichtelijk. Er is keuze uit twee versies: een Long Range en een Performance, beide met AWD. De Model Y Long Range start bij 65.010 euro en de Model Y Performance is er vanaf 71.010 euro. Beide versies hebben tot wel 2.158 liter aan bagageruimte, standaard vijf zitplaatsen en een gewicht van 2.003 kilogram. De Performance heeft sterkere remmen en een verlaagde rijhoogte.

Specificaties Model Y Long Range AWD

Batterij: Long Range
Drive: Dual Motor All-Wheel Drive
Topsnelheid: 217 km/u
Acceleratie 0-100 km/h: 5,0 sec
Bereik: 507 km (WLTP)
Wielen: 19 of 20-inch

Specificaties Model Y Performance

Batterij: Long Range
Drive: Dual Motor All-Wheel Drive
Topsnelheid: 241 km/u
Acceleratie 0-100 km/h: 3,7 sec
Bereik: 480 km (geschat)
Wielen: 21-inch

Vijf verschillende kleuren

Er is keuze uit vijf kleuren, te weten Pearl White Multi-Coat (standaard), Solid Black (1.200 euro), Midnight Silver Metallic (1.200 euro), Deep Blue Metallic (1.200 euro) en Red Multi-Coat (2.300 euro). Standaard staat de Model Y op 19-inch Gemini-wielen, voor 20-inch Induction-wielen betaal je 2.300 euro bij. Een trekhaak van staal, klasse II, geschikt voor een trekgewicht tot 1600 kg is beschikbaar voor aankoop na levering.

Interieur Tesla Model Y

Voor het interieur is er keuze uit volledig zwart (standaard) of een combinatie van zwart met wit. Voor die laatste kleurencombinatie betaal je 1.200 euro extra.

Autonoom rijden

Tesla staat natuurlijk bekend om het autonoom rijden. Voor de Model Y heeft Tesla de opties opgesplitst in twee pakketten. Het eerste heet Enhanced Pilot, kost 3.800 euro en bestaat uit navigeren met Autopilot, Auto Lane Change, automatisch inparkeren, Summon en Smart Summon. Dat laatste leggen we even uit: Via de Tesla-app is het mogelijk om de geparkeerde auto naar je toe te laten rijden of hem in of uit een krap parkeervak te laten rijden. Smart Summon navigeert door complexe parkeersituaties en houdt zich aan de rijstrookmarkeringen en stopborden, waarbij voetgangers en obstakels zoals pionnen, vuilnisbakken en rondzwervende winkelwagentjes worden vermeden.

Full Self-Driving Capability

Je kunt ook nog kiezen voor Full Self-Driving Capability. Dit kost wel een stevige 7.500 euro. In dit geval krijg je alles van het pakket Enhanced Pilot met als aanvulling verkeerslicht- en stopbordherkenning alsook automatisch rijden op straten binnen de bebouwde kom.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.