Autovisie
Autovisie Nieuws 29 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Duik in de prijslijst: wat kost de nieuwe Land Rover Range Rover Sport?

Na eind vorig jaar de nieuwe Range Rover, volgt nu ook de nieuwe Range Rover Sport. Met een duik in de omvangrijke prijslijst maken we kennis met de nieuwkomer.

Na de nieuwe Land Rover Range Rover, volgt natuurlijk ook een nieuwe Range Rover Sport. Zoals gebruikelijk zijn beide modellen nauw aan elkaar verwant, maar hebben ze een duidelijk eigen insteek, met zoals de naam al aangeeft wat meer sportiviteit voor de Range Rover Sport. Daar vertelt Sjoerd meer over in Sjoerds Weetjes 294. Nu nemen we de prijslijst onder de loep en dat is nogal een boekwerk…

Uitvoeringen Range Rover Sport

De Range Rover Sport is namelijk standaard al zeer rijk uitgerust en dan zijn er ook nog allerlei verschillende motor- en uitvoeringsvarianten. In dit artikel kunnen we nooit volledig zijn, maar we benoemen wel even kort de verschillende versies.

Om te beginnen zijn er de verschillende motorvarianten. Onderaan de keten staat de D300, een 3,0-liter zes-in-lijn dieselmotor met een vermogen van 221 kW (300 pk). Daarboven staan de plug-in hybrides P440e en P510e, met in de basis een zes-in-lijn benzinemotor. Het nummer in de aanduiding verwijst weer naar het aantal pk’s. Het topmodel is de P530 met 4,4-liter V8, die beschikt over een vermogen van… inderdaad: 390 kW (530 pk).

Dan is er nog keuze uit de uitrustingsniveaus S, SE, Dynamic SE, Dynamic HSE, Autobiography en de tijdelijke First Edition. Zoals je aan de naam al kunt zien bouwen deze modellen op in luxe en sportiviteit. Niet iedere motorvariant is met iedere uitvoering te combineren, maar in ieder geval is ieder model leverbaar met minstens een van de plug-in hybride aandrijflijnen.

Prijzen Range Rover Sport

De prijslijst begint met de plug-in hybride P440e in S-uitvoering, die minimaal 104.548 euro kost. Dieselen kan vanaf de SE en kost minstens 134.541 euro. Topmodel P530 is er op dit moment alleen als First Edition met van alles erop en eraan en samen ruim 50 mille aan BPM kost hij daarmee gelijk een stevige 198.466 euro.

Welke wordt het dan? Tja, eigenlijk maak je nooit de verkeerde keuze, want zelfs het instapmodel biedt al prima prestaties en laat aan uitrusting weinig tot niets te wensen over. Laten we dan toch maar voor de instapper gaan, de P440e S.

Exterieuraankleding

Standaard wordt de Range Rover Sport geleverd in een soort gebroken wit. Iedere metallic-kleur kost 1.222 euro extra, met daarbij keuze uit zwart, een aantal grijstinten, een soort grijsgroen, heel donkerblauw en donkerrood. Twee Premium-grijstinten kosten 2.364 euro extra en het grijs met mat zijdeglanseffect brengt je zelfs 9.127 euro verder. Uiteindelijk gaan we toch maar voor de metallic-versie van die kleur.

Voor de wielen is er een veelvoud aan velgkeuzes van 20 tot 23 inch. Met een meerprijs van 407 tot 4.576 euro. Uiteindelijk gaan wij voor de 22-inch SV Bespoke Style 5131 in hoogglans zwart en met zwarte remklauwen. Samen kost dat 3.558 euro extra.

Daarmee zijn we echter nog niet klaar. We vinken ook het Black Exterior Pack aan (2.244 euro), kiezen de Pixel LED-koplampen met mistlampen (samen 1.285 euro), privacy glass (545 euro) en een te openen panoramadak (2.440 euro) en dan hebben we nog een hoop opties laten liggen ook.

Interieuraankleding

Voor het interieur is de keuze net zo reuze. Hier alle mogelijkheden opsommen is niet te doen. Onze keuzes: het standaard zwarte leder vervangen we door Ultrafabrics in wat Land Rover ‘Light Cloud met Ebony’ noemt, met bijpassende hemelbekleding en interieurafwerking met geborsteld aluminium (1.693 euro). Daarbij hoort ook een tweekleurig stuurwiel (620 euro), dat we dan ook maar meteen verwarmen (264 euro). Een head-up display is altijd welkom, ook al is die in dit geval met 1.403 euro stevig aan de prijs. Tot slot vinken we het Meridian 3D Surround Sound-audiosysteem aan (1.630 euro).

Pakketten en opties

Hier zijn we ondanks de grote keuze eigenlijk best snel uitgekeken. Zoals gezegd laat een Range Rover Sport in standaarduitvoering al weinig te wensen over. Verder hebben we bij de voorgaande stappen al de opties toegevoegd die we echt nog willen hebben. De optiepakketten slaan we alvast geheel over, bij de losse opties selecteren we toch nog wat zaken.

De metalen dorpellijsten bijvoorbeeld (864 euro voor interieur, plus 285 euro voor bagageruimte), gepolijste roestvrijstalen pedalen (205 euro), een gekoeld opbergvak in de middenconsole (779 euro), luchtfiltering voor het interieur (508 euro) en handsfree achterklepbediening (168 euro). De losse accessoires, waar best wat bijzondere dingen tussen zitten, laten we ook maar even voor wat ze zijn.

Range Rover Sport zelf samenstellen

Uiteindelijk vermeld het prijskaartje van onze configuratie 124.286 euro. Geen koopje, maar het valt voor Range Rover-begrippen nog best mee. Hoe zou jij de nieuwe Range Rover Sport samenstellen? Weet jij je ook in te houden of ga je juist lekker over de top? Leef je uit in de configurator op www.landrover.nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.