Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 4 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn volgens de Britten de beste hot hatches van de 21e eeuw

PistonHeads, de grootste auto-community van het Verenigd Koninkrijk, heeft een lijst met de tien beste hot hatches van de afgelopen twintig jaar samengesteld. Eén merk blijkt daarin de absolute koning.

De geschiedenis van de enorm geliefde hot hatch is rijk. Het idee om een kleine auto uit te rusten met een sterke motor en een stijver onderstel kwam oorspronkelijk bij Volkswagen vandaan. Al zijn de meningen daar ook over verdeeld, want bijvoorbeeld Abarth en John Cooper hadden al gezorgd voor snellere versies van de Autobianchi A112 en Mini.

Peugeot 205

In de jaren ’80 verschoof het epicentrum van de hete hatchback naar Frankrijk, waar Peugeot een ware legende creëerde in de vorm van de 205. De 1.6 GTI en Rallye worden tot op de dag van vandaag gezien als een van de beste in hun soort. Maar ook Citroën en Renault deden mee, in de vorm van sportieve versies van de Saxo, 5 en Clio. Het aanbod van dit soort auto’s is in al die jaren enorm gegroeid. Iedereen heeft daarom wel een paar absolute favorieten, maar vragen wat de beste is mondt vaak uit in een gepassioneerde strijd.

Beste hot hatch van de laatste twintig jaar

Reden voor PistonHeads, de grootste auto-community van het Verenigd Koninkrijk om toch te bepalen wat het beste model van de 21e eeuw is. Maar dat wilde het wel democratisch doen. Het vroeg al zijn leden om een lijst te maken van hun favoriete hot hatches van de laatste twintig jaar.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Uit al die nominaties heeft het daarna een Top 10 gemaakt in de vorm van een poll, waaruit de leden nogmaals hun favoriet konden kiezen. Daar kwam de volgende lijst uit:

10. Alfa Romeo 147 GTA

9. Renaultsport Clio 200 Cup

8. Ford Fiesta ST Mk7

7. Renaultsport Clio V6

6. Volkswagen Golf GTI Mk5

5. BMW M140i

4. Renaultsport Clio 172 Cup

3. Honda Civic Type R EP3

2. Renaultsport Mégane R26.R

1. Renaultsport Clio 182 Trophy

Uit die lijst blijkt een autofabrikant de absolute koning van de 21e eeuw: Renault met zijn Sport-divisie. Met name de Clio, en in het speciaal de 182 Trophy, is – terecht – enorm geliefd bij de aanbidders van hete hatchbacks. Autovisie-redacteur Peter Hilhorst reed twee jaar terug voor Peters Proefrit met een heel bijzondere Clio R.S Trophy en betitelde de kleine Fransman toen ook als een van de beste hot hatches ooit. Benieuwd naar de video? Kijk ‘m hieronder!

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

“Mensen zien de jaren ’80 als dé gouden tijd van de hot hatch. En het is waar dat er in die tijd een paar waanzinnige en onherhaalbare klassiekers zijn gebouwd die een inspiratie waren voor de toekomst. Maar de realiteit is dat de keuze en prestaties van hatchbacks in deze eeuw ook ongekend zijn”, zo zegt Nick Cackett, redacteur van PistonHeads.

Krijg jij ook niet genoeg van hot hatches? Kijk dan nog wat meer afleveringen van Peters Proefrit, zoals die hieronder met de legendarische Clio V6. Verder genieten kan via de afspeellijsten op onze website of op ons YouTube-kanaal.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.