Remco Slump
Remco Slump Nieuws 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de brutaalste Chinese kopieën van de Shanghai Motor Show

De Chinese auto-industrie is volwassen geworden, dat kunnen we wel stellen na een bezoek aan de Shanghai Motor Show. Maar in het land zijn ze het kopiëren van Westerse producten nog niet verleerd. Hier zijn de brutaalste voorbeelden van Chinese kopieën.

Chinese automerken zijn beroemd en berucht om hun schaamteloze gebruik van bestaande designs. Wie kan ooit de Landwind X7 vergeten, een simpele Ctrl C+ Crtl V van de Range Rover Evoque, maar dan vele malen goedkoper.

Chinese kopieën niet altijd bestraft

Jaguar Land Rover spande een rechtszaak aan in China, maar kreeg in eerste instantie niet gelijk (later gelukkig wel). In China kon je zelfs logo’s kopen waarmee je een Landwind kon transformeren in een Range Rover. Met deze voorbeelden zou dat niet kunnen.

De brutaalste Chinese kopieën van de Shanghai Motor Show

1. Wey Gaoshan – Toyota Alphard

Bij ons wil bijna niemand meer een MPV, maar in Azië zijn ze nog steeds razend populair, vooral de grotere en luxere, zoals de Toyota Vellfire en Alphard. Op de Shanghai Motor Show stonden wel tien Chinese kopieën, maar we pikken de Wey Goashan eruit.

2. BAIC BJ80 – Mercedes-Benz G-Klasse

Zet een andere grille op deze BAIC BJ80 en je hebt een goede impressie van een Mercedes G-Klasse. De meeste mensen zullen het verschil niet eens zien. Alles is gekopieerd, van de opliggende motorkap tot de regengootjes rond het dak.

3. Jetour Traveller – Ford Bronco Sport

Als je naar de individuele designtrekjes van deze Jetour Traveller gaat kijken, dan zijn ze allemaal anders dan die van de Ford Bronco Sport. Desalniettemin lijkt de Chinese offroader sprekend op zijn Amerikaanse tegenstrever.

4. Leap Motor T03 – Smart ForFour

Deze geven we het voordeel van de twijfel, ook al denken we dat de designers van deze Leap Motor T03 toch echt een foto van de Smart ForFour naast hun bureau hadden hangen.

5. Ora Ballet Cat – Volkswagen Kever/Beetle

De meest seksistische auto ter wereld is wel héél duidelijk geïnspireerd op de Volkswagen Kever en Beetle. Het VW-concern heeft nog geen juridische stappen genomen, maar zegt daar wel over na te denken.

6. BAIC BJ40 – Jeep Wrangler

Halló, daar zijn we weer! BAIC stond al eerder in de lijst met zijn G-Klasse-kloon en krijgt nu een tweede notering met de BJ40, oftewel een Jeep Wrangler met rechthoekige koplampen en een lagere (en verchroomde) grille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.