Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 12 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is het interieur van de nieuwe Mercedes-Benz S-Klasse

Over een maand presenteert Mercedes-Benz de volledig nieuwe S-Klasse. Vandaag laat het alvast het interieur van de luxe sedan zien.

Het meest in het oog springende detail van het nieuwe interieur is het grote, centrale en verticaal geplaatste aanraakscherm. Volgens het ontwerpteam is een verticaal geplaatst scherm veel praktischer dan een horizontaal geplaatst exemplaar. “Als je alleen al naar de navigatiefunctie kijkt, zie je dat je meer informatie wenst in de lengterichting dan in de breedte. Je kijkt vooruit in plaats van wat er naast je gebeurt. Een verticaal scherm is dan logischer”, zo liet Gorden Wagener, designbaas van Mercedes-Benz, eerder dit jaar al weten.

Minder knoppen

Toen moesten we het nog doen met beelden van de conceptversie van de S-Klasse. Vandaag zien we het nieuwe interieur van de productieversie van Mercedes’ vlaggenschip in vol ornaat. De fabrikant zegt daarvoor geïnspireerd te zijn door architectuur, mode en luxe yachten. In totaal bevat het nieuwe interieur 27 minder fysieke knoppen dan het voorgaande model. Veel functies worden dus bediend via het centrale aanraakscherm. Uiteraard kunnen verschillende functies ook worden bediend door middel van gebaren of spraakbediening. Het controleren van bijvoorbeeld de verlichting gaat echter nog wel via fysieke knoppen.

Mercedes-Benz S-Klasse

Ook bevat de nieuwe S-Klasse zogenaamde Energizing-programma’s om de bestuurder zo fit mogelijk te houden, zowel mentaal als fysiek. Denk daarbij aan interieurfilters die pollen, fijnstoffen en geuren buiten de auto houden. In sommige markten zal de filter ook de luchtkwaliteit in een gebied aan kunnen geven. Verschillende massageprogramma’s houden de inzittenden fysiek zo fit mogelijk.

Anticiperen

Om de bestuurder het zo makkelijk mogelijk te maken, kan het interieur van de S-Klasse ook anticiperen op bepaalde verkeerssituaties. Verschillende camera’s en sensoren houden de bestuurder in de gaten en passen interieurfuncties aan op de situatie. Zo kunnen de stoelen en spiegels automatisch door de auto worden aangepast om een zo goed mogelijke zitpositie te bieden. Kijkt de bestuurder over zijn schouder naar achter, dan zal de auto de zonneschermen in het raam automatisch openen.

De fabrikant voegt er echter aan toe dat in de eigenaar van de auto in meest belangrijke markten voor de S-Klasse (de VS en China) voornamelijk achterin zal zitten. Daarom is het interieur van de S-Klasse ook ontworpen met de eigenaar van de auto in het achterhoofd, zo stelt de fabrikant. De passagiers op de tweede zitrij hebben bijvoorbeeld toegang tot alle functies van het infotainmentsysteem, via maximaal drie aanraakschermen.

Première Mercedes-Benz S-Klasse

De wereldpremière van de Mercedes-Benz S-Klasse staat gepland van volgende maand. Ook verwachten we dit jaar nog de volledig elektrische versie van het vlaggenschip te zien: de EQS. Die auto toonde de Duitse fabrikant vorig jaar tijdens de IAA in Frankfurt, maar toen ging het nog om een prototype. De EQS staat overigens wel ver van de nieuwe S-Klasse af. Zo wordt de EQS op een ander platform gebouwd en krijgt de elektro-auto een heel ander koetswerk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.