Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 1 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de ‘duurzaamste’ Bentley Bentayga: de Odyssean Edition

Het grootste probleem van de 21ste eeuw is misschien wel het klimaat en onze omgang ermee. Nu kun je je vastlijmen aan een tafel om een statement te maken, maar je kunt ook een zo duurzaam mogelijk product maken. Dit laatste probeert Bentley.

Hoewel deze Bentley Bentayga Odyssean Edition de duurzaamste Bentayga is, kan je je afvragen of het de titel ‘duurzaam’ mag dragen. Een grote SUV is namelijk nog niet echt duurzaam te produceren.

Duurzaamste Bentley Bentayga is niet écht duurzaam

Onder de motorkap van de duurzaamste Bentley Bentayga ligt een 3,0-liter V6 die in samenwerking met een elektromotor goed is voor 456 pk en 700 Nm aan koppel. Van 0 naar 100 sprint het kolos in 5,3 seconden. De topsnelheid ligt op 254 kilometer per uur.

Bentley Bentayga Odyssean Edition, duurzaamste
(Afbeelding: BentleyMedia)

Volledig elektrisch kan je tot 45 kilometer rijden. Dezelfde krachtbronnen en accu’s vind je ook in de nieuwe versies van de Hybrid S en Azure.

Iéts minder ‘slecht’ dan andere Bentley Bentayga’s

Hoewel de aandrijflijn geëlektrificeerd is, kan je het alles behalve duurzaam noemen. Zo’n forse SUV is namelijk wel degelijk milieubelastend. Toch is deze Bentley Bentayga Odyssean Edition nét iets minder slecht voor de aardbol, dan de andere Bentayga’s.

Bentley Bentayga Odyssean Edition, duurzaamste
(Afbeelding: BentleyMedia)

Dit komt door het interieur. Er is voor het hout op de middenconsole 90 procent minder lak gebruikt. Bentley kiest nog wel voor echt leder en wol. Toch is dit volgens de Engelsen duurzaam door de lange levensduur.

In 2025 een volledig elektrisch model

Hoewel de fabrikant je wellicht de illusie wil geven dat het hier om een duurzame auto gaat, is dat het natuurlijk niet. Van deze speciale uitvoering komen er slechts 70 exemplaren op de markt. Wil je volledig elektrisch rijden, dan moet je nog even wachten. Bentley komt medio 2025 met een volledig elektrische auto.

Bentley Bentayga Odyssean Edition, duurzaamste
(Afbeelding: BentleyMedia)

Vijf redenen waarom je (niet) een coupé-SUV moet kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.