Remco Slump
Remco Slump Nieuws 28 aug 2023
Leestijd: 1 minuut

Deze nieuwe HY-camper van Citroën is retrofantastisch

Citroën komt eind dit jaar met een hele reeks eigen campers, met daarin deze retrofantastische Type Holidays. De moderne HY, op Spacetourer-basis, is binnenkort te bestellen.

De Citroën Type Holidays is gebaseerd op de Spacetourer en naar HY-spec omgebouwd door de Italiaanse carrosseriebouwer Caselani. Vervolgens heeft de Sloveense specialist Bravia Mobil er een camper van gemaakt.

Citroën wil groter deel campermarkt

‘Van life’ is enorm populair onder jongeren, ziet Citroën, en die willen niet langer zo’n enorme camper met opbouw, maar een compacte bus met een klapdak, waarmee ze overal naartoe kunnen.

Citroën HY
(Afbeelding: Stellantis)

Er worden ieder jaar zo’n 90.000 exemplaren van dit soort campervans verkocht en van die taart wil Citroën graag een grotere punt. Vandaar dat het merk eind dit jaar met een eigen serie kampeerauto’s komt, onder de naam Holidays.

De Citroën 2CV (lelijke eend) is terug als modern busje

Klein keukentje en tweepersoonsbed

Deze Citroën Type Holidays is er een voorproefje op. Hij heeft twee schuifdeuren, een achterklep met een apart te openen raam en een dak dat naar boven geklapt kan worden voor een grotere stahoogte.

De Type Holidays is uitgerust met een klein keukentje, een verwarmingssysteem van Webasto, een tweepersoonsbed en twee voorstoelen, die 180 graden kunnen worden gedraaid.

Met de enige Citroën Oli ter wereld zetten we Amsterdam op z’n kop

HY-lookalike met ‘golfplaat’-koets

Hij is door Caselani omgebouwd tot een HY-lookalike, met de typische hoge, hoekige neus en het ‘golfplaat’-exterieur. De originele HY werd van 1947 tot en met 1981 bijna ongewijzigd gebouwd. In die tijd zijn ruim 470.000 exemplaren geproduceerd.

Citroën HY
(Afbeelding: Stellantis)

Caselani biedt bodykits aan voor de Berlingo, Spacetourer/Jumpy en Jumper. Opvallend is dat het bedrijf zelfs speciale foodtruckvarianten ervan op zijn website heeft staan. Ook de klassieke Citroën HY is een vaakgeziene gast op foodtruckfestivals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.