Autovisie
Autovisie Nieuws 19 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Deze Mercedes C-Klasse variant wordt wél vervangen

De nieuwe generatie C-Klasse heeft de weg naar de dealer gevonden en dus maakt Mercedes-Benz zich op voor de diverse varianten. De All Terrain-uitvoering maakt nu zijn intrede, maar de Duitsers zullen niet alle C-types vervangen.

Met de sedan en Estate is de eerste aanzet tot een compleet nieuw leveringsprogramma voor de C-Klasse gegeven. Maar waar de vorige editie er in liefst vijf verschillende carrosserievarianten was, daar zal de nieuwste uitgave er in minder smaken komen. Met de komst van de All Terrain-versie is namelijk het gamma van de grote middenklasser compleet. Jazeker, de Cabrio en Coupé komen er niet onder de familienaam C-Klasse. De fabrikant brengt de vervangers van de tweedeursmodellen tevens als opvolgers voor de E-Klasse Coupé en Cabriolet, waardoor de Duitsers voor een nieuwe naam kiezen. Een dergelijke strategie is niet nieuw. Mercedes-Benz deed in de jaren negentig hetzelfde door de CLK uit te brengen. De vervanger daarvan was bovendien een gecombineerd C- met E-model.

In voetsporen Volvo XC en Subaru Outback

Voor Mercedes-Benz ligt de focus eerst op de C-Klasse All-Terrain. Het recept is bekend. Mercedes-Benz introduceerde het pas in 2016 op de E-Klasse, terwijl andere merken als Volvo en Subaru een dergelijke model als sinds de jaren negentig van de vorige eeuw aanbieden. Voor de C-Klasse kiest de autobouwer voor een vier hele centimeters opgehoogde carrosserie. Althans, de koets staat hoger op de wielen waardoor de bodemvrijheid met evenzoveel centimeters toeneemt. Uiteraard beschikt de C-Klasse All Terrain over vierwielaandrijving.

Offroad+

Het in Mercedes-jargon 4Matic gedoopte systeem kent twee offroad-rijprogramma’s. Via Dynamic Select kan de bestuurder kiezen voor OFFROAD en OFFROAD+ met DSR (Downhill Speed Regulation). In beide gevallen wordt de karakteristiek van de motor, transmissie, besturing, stabiliteitsprogramma en vierwielaandrijfsysteem aangepast. Via het infotainmentsysteem krijgt de bestuurder ook offroad-informatie als de hellingshoek en de stuurhoek. Daarnaast passen ook de high-performance led-koplampen zich aan, zodat tijdens offroad-rijden een bredere lichtopbrengst beschikbaar is.

Caravantrekkers

Voor de caravantrekkers biedt Mercedes onder andere een gedeelte elektrisch bedienbare trekhaak. Aan de haak kan maximaal 1.800 kg worden gehangen. Om het rijden met een aanhangwagen te bevorderen levert het merk ook stabilisatie aan, dat vanaf een snelheid van 65 km/h het ESP-aanhangwagenstabilisatie automatisch laat ingrijpen indien nodig.

Mercedes-Benz C-Klasse All Terrain
Mercedes-Benz C-Klasse All Terrain

Specifieke uitstraling

De C-Klasse All-Terrain wijkt niet alleen af door de grotere bodemspeling en grotere wielen, Mercedes-Benz geeft de variant een specifiek ontworpen grille en dito bumpers. Daarnaast beschikt de All Terrain over een bodembeschermingsplaat in aluminium-look aan de voor- en achterzijde van de onderkant, zijn er unieke wielen in 17 tot 19 inch formaat en zijn de wielkasten bekleedt met mat-donkergrijze kunststoffen beschermstrips. De kenmerkende elementen voor de opgeruigde stationwagon maakt de uitvoering in vergelijking met de reguliere C-Klasse Estate langer, breder en hoger. In de lengte komt er slechts 0,4 cm bij, de breedte heeft er 2,1 cm bij gekregen.

Benzine en diesel

De 1,84 cm brede en 1,49 meter hoge All Terrain beleeft zijn wereldpremière op de IAA in München, die in september wordt gehouden. De levering staat gepland voor eind dit jaar. Hij komt er als C 200 4MATIC en C 220 d 4MATIC.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.