Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 18 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Deze Mazda MX-5 offroader levert 360 pk en 488 Nm

De Mazda MX-5 is een van de leukste betaalbare sportauto’s die je kunt kopen. Met name de NA is erg populair geworden door zijn klapkoplampen en sportieve rijeigenschappen. Maar wist je dat de MX-5 ook een prima offroader is?

Er zijn wat aanpassingen voor nodig, maar dan heb je ook wat. Maak kennis met deze 360 pk sterke vierwielaangedreven en verhoogde Miata, zoals-ie in Amerika heet. Daar, in het land van de onbegrensde mogelijkheden, is de offroader dan ook gebouwd.

Subaru

Misschien verraden de kleur en de ‘hoodscoop’ het al, maar de Mazda is gekruist met een Subaru. Door de motorruimte aan te passen heeft de eigenaar een 2,0-liter boxermotor met turbo uit een oude WRX weten te plaatsen. Daarnaast kreeg hij ook de 4WD-systeem van de WRX en werden er veren met een langere veerweg gemonteerd. Tezamen zorgt dit voor een MX-5 die elk terrein moet kunnen doorkruisen.

AWD Mazda MX-5
AWD Mazda MX-5

Aanpassing

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe motor zijn krachten goed over kan brengen, werd de Mazda voorzien van een nieuwe ‘aftermarket’ versnellingsbak. Ook werd de auto voorzien van onder meer een grotere turbocompressor, een nieuwe intercooler, een aan de achterkant gemonteerde radiateur en een aangepast brandstofsysteem. Dit alles zorgt voor een flinke upgrade van de WRX-motor, die in de Subaru op papier 265 pk levert.

Vermogen

Na het spuiten van de auto en het installeren van het interieur heeft de Amerikaanse eigenaar ‘m op de testbank gezet om de prestatiecijfertjes te bepalen. Wat bleek, hij had ‘plots’ een MX-5 met 360 pk en 488 NM. Het woordje plots is alleen niet van toepassing, want er zit ontzettend veel werk in het project. De eigenaar heeft de auto volledig zelf gebouwd en is er vier jaar mee bezig geweest. In onderstaande video zie je hoe de YouTuber Gingium zijn wagen versneld en in tien minuten bouwt. Aan het einde test hij ‘m zelfs even waar-ie voor gemaakt is: offroaden. Raak jij al geïnspireerd?

Wil je ook zo’n gekke MX-5 bouwen, of gewoon een leuke betaalbare sportwagen? Bekijk dan hier vijf redenen waarom je (niet) een tweedehands Mazda MX-5 moet kopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.