Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 24 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze goedkope Ikea hybride-kit maakt jouw auto deels elektrisch

Hybrides zijn over het algemeen zuiniger dan auto’s die enkel rijden op benzine, diesel of lpg. In tijden van dure brandstof kan een brandstof-elektrische aandrijflijn je dus een hoop geld besparen. Je kan een hybride-auto kopen, maar je kan er ook zelf een maken! En dat is makkelijker dan je denkt met deze Ikea-achtige kit.

Een ingenieur student uit Australië bedacht het bouwpakket. Hij heeft er zelfs als een award mee gewonnen.

Ikea-achtige hybride-kit

Het bouwpakket is net als een product van de Ikea. Je koopt hem, maar moet het zelf nog in elkaar zetten. De student zegt echter dat de kit niet ingewikkeld is. Alles moet in een dag gemonteerd kunnen worden.

Hybride, ikea, auto, elektrisch
(Afbeelding: REVR)

Hoe werkt het hybride-systeem dan? Vrij simpel. De kit bestaat uit een fluxmotor, zoals je kan kennen van McLaren (weliswaar in andere vorm). De motor wordt op de wielnaaf geschroefd. De motor kan zowel vermogen leveren, tot 67 pk, als energie terugleveren naar een accu.

Het hybride-systeem is eenvoudig, maar af is het concept nog lang niet. Sterker nog, de student heeft nog geen werkend prototype.

De testauto waar momenteel de kit op wordt geïnstalleerd, is een Toyota Corolla. Achterin heeft de student een 15 kWh accupakket geplaatst op de plek van het reservewiel. Met een volle accu kan je tot wel 100 kilometer rijden, aldus de bedenker. Dan moet je natuurlijk wel de motor uitzetten, want het hybride-systeem werkt niet samen met de verbrandingsmotor.

Op deze elektrische pick-up kun je een heel flatgebouw laten vallen

Hoewel het als een best goed idee klinkt, zitten er nog flink wat haken en ogen aan het Ikea-achtige bouwpakket. Zo is er nog niet nagedacht over het gaspedaal.

De prijs

De kit moet, volgens de planning, in het derde kwartaal van 2024 al op de markt komen. Het prijskaartje zal eerst op 5400 dollar liggen en later verlaagd worden naar 3200 dollar. Althans, als de hybride-kit daadwerkelijk in productie gaat.

Hybride, ikea, auto, elektrisch
(Afbeelding: REVR)

Met deze maatregel maakt China onze elektrische auto’s duurder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.