Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 30 apr 2020
Leestijd: 5 minuten

De zevenzitter; 7 bijzondere varianten

Door de jaren heen zijn er heel wat zevenzitters geproduceerd. Je kent ze wel, die vierkante hoge hokken waar je met het hele gezin in kon. Maar ze zijn niet altijd als MPV ter wereld gekomen!

Als een vriend je vertelt dat hij een zevenzitter heeft, denk je vaak meteen aan MPV’s als een Renault Espace, Mazda 5, Dacia Lodgy en meer. Zeven tegen één dat je nooit aan een stationwagen als de Mercedes E55 AMG heb gedacht, maar ook die is er met zeven zitplaatsen! Hier ons lijstje met uitzonderlijke zevenzitters.

7. Mercedes E55 AMG Estate (W210)

Ook bij ons stond hij niet op het lijstje usual suspects maar we liepen hem toevallig online tegen het imposante lijf . Dit is een van de laatste AMG’s die volledig bij de snelle divisie in Affalterbach werd gemaakt, en niet tussen de standaardmodellen in Bremen. De Combi kreeg een 5,4-liter V8 in het vooronder en werd gekoppeld aan een vijftraps automaat. De achtcilinder produceerde 354 trappelende paarden en 530 Nm aan koppel, en wist de stationcar vanuit stilstand in 5,9 seconden naar de 100 km/h te lanceren. Het bijzondere was dat je zo’n snelle superstation gewoon met twee kleine, opklapbare stoeltjes in de kofferbak kon bestellen. En dat maakt deze auto een bijzondere zevenzitter. Op internet zijn ze te vinden tussen de 5.950 euro en 14.945 euro.

Mercedes E55 AMG zevenzitter

6. Volvo 850 Estate

Een stationcar met hetzelfde concept als de Mercedes is de Volvo 850 Estate. Misschien iets minder modern, iets vierkanter en ook minder exclusief dan een E55 AMG, maar toch minstens zo begerenswaardig. Vooral de legendarische T5-R in de speciale kleur ‘Cream Yellow’. Deze auto koop je niet per se voor de performance of de exclusiviteit, maar wel voor het rijplezier, de retro looks en natuurlijk ook vanwege die heerlijke vijfcilinder. Ook deze Estate was leverbaar met twee opklapbare, extra zitplaatsen in de kofferbak, waardoor je met zeven personen naar je plek van bestemming kunt. Prijzen variëren van een sloper voor 440 euro tot een mooie voor 25.000 euro.

Volvo 850 T-5R zevenzitter

5. Rolls-Royce Silver Spur

Bij zevenzitters denk je aan MPV’s en niet aan Rolls-Royce. Hoewel het natuurlijk luxe ruime auto’s zijn, kun je er vaak slechts met vier of vijf personen in zitten. Er is dan ook een beetje vals gespeeld met deze auto. We kijken hier namelijk naar een ruim 8 meter lange Silver Spur limousine. De auto is dan ook maatwerk voor 9 personen en ‘L-vormige’ hoekbank achterin. Zoals je mag verwachten van een Rolls heeft hij altijd nog de statige uitstraling met een luxe interieur, de Spirit of Ecstasy op de motorkap en een lekkere V8 in het vooronder. We hebben er eentje te koop zien staan in het zuiden van het land, met slechts 24.297 km op de teller. Je moet er nog wel 59.900 euro voor neertellen.

Rolls-Royce Silver Spur Limousine

 

4. Tesla Model S

Weer een zevenzitter met klapstoeltjes in de kofferbak, maar dit keer een elektrische auto. De Tesla Model S gaat alweer mee sinds 2013 en is een van de meest populaire auto’s. Niet alleen vanwege de ‘praktische’ range die de auto heeft te bieden, maar ook vanwege de duizelingwekkende acceleratie. Omdat dit geen stationcar is, heb je door de aflopende daklijn op de twee extra stoelen in de kofferbak nauwelijks hoofdruimte. Je bent bijna geneigd om met open kofferbakklep te rijden om zo een stijve rug te voorkomen. Prijzen voor een gebruikt exemplaar variëren tussen de 32.549 euro en 119.990 euro.

Tesla Model S zevenzitter

3. Peugeot 307 SW

De Peugeot 307 SW is een verhaal apart. Waar wij hem allemaal zien als station, is het eigenlijk een MPV. Hoe zit dat dan precies? Heel simpel. Moederbedrijf PSA was in die tijd eigenaar van zowel Peugeot als Citroën, en Citroën had destijds een MPV in de verkoop, de Xsara Picasso. De regels waren destijds dat een model van Peugeot niet mocht concurreren met een model van Citroën. Daarom kreeg de Peugeot 307 Break twee extra stoelen (dezelfde stoelen als op de tweede zitrij). Jawel, een echte  zevenzitter dus. De achterste stoelen waren dus niet naar achter gericht zoals bij de Mercedes, Tesla en Volvo maar gewoon naar voren. Verwar de Peugeot niet met de 307 Break, die was wel alleen als vijfzitter beschikbaar. Deze 307 SW is de ideale gezinsauto voor gezinnen met beperkte budgetten. De prijzen zijn laag want je koopt er al een tussen de 390 euro en de 4.950 euro.

Peugeot 307 SW zevenzitter

2. Renault Triber

Over circusauto’s gesproken. De Renault Triber is misschien wel de kleinste zevenzitter die we op dit moment kennen. Ter vergelijking: de huidige Renault Clio is 4,05 meter lang en 1,79 meter breed. De zevenzits Triber is 3,99 meter lang en 1,74 meter breed. Kleiner dan de Clio dus! De auto komt niet naar Europa, maar wij zijn benieuwd hoe je daarin zit met zeven personen. Het is volgens Renault de ultieme budget-familieauto, gemaakt voor prijsgevoelige landen als India. Omgerekend is de vanafprijs van de zevenzitter in India rond de 6.200 euro.

Renault Triber zevenzitter

1. SsangYong Rodius

Een nachtmerrie op wielen? Laten we het niet over het uiterlijk hebben maar wel vaststellen dat hij vooral erg ruim is. In Nederland hebben we er maar eentje te koop zien staan voor 1.245 euro. In ons landje was hij te koop als zevenzitter, maar de Koreaanse autofabrikant heeft het in eigen land helemaal extreem aangepakt. De Rodius was in Zuid-Korea te bestellen met maar liefst 11 zitplaatsen (3 zitrijen met 3 stoelen naast elkaar, en 2 voorstoelen)! Daar kon je dus de buren ook in meenemen op vakantie. Gelukkig komen we de Rodius in Nederland weinig tegen. Zou jij de variant met 11 zitplaatsen kopen en je busrijbewijs halen?

SsangYong Rodius zevenzitter

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.