Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 11 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze schoolbus en camper is klaar voor een zombie apocalypse

Torsus is een Tsjechisch bedrijf dat een wel heel bijzondere niche gevonden heeft. Het bouwt namelijk offroad bussen en campers. De Praetorian is het perfecte vervoermiddel als je 34 passagiers door de woestijn moet transporteren tijdens een zombie apocalypse.

Torsus werd in het leven geroepen door de Oekraïnsche Vakhtang Dzukashvili en Yulia Khomich. Het is tevens het dochterbedrijf van Pulsar Expo, een fabrikant van diverse ‘special purpose vehicles’, die ook door de twee Oekraïners werd opgericht.

Over de Torsus Praetorian

Zoals gezegd is het doel van de Praetorian niets anders dan het meest uitdagende terrein overwinnen. Om dat te kunnen bewerkstelligen krijgt de bus of camper de beschikking over een zes-in-lijn diesel met een 6,9-liter motor die 290 pk levert. Het maximale koppel bedraagt 1150 Nm.

(Afbeelding: Torsus)

Dat alles gaat zeker van pas komen op de offroad avonturen van de bus. Het maximaal toegestane gewicht van de bus is een forse 13.000 kilogram.

De offroad capaciteiten

Volgens de fabrikant kan de Praetorian het lastigste terrein domineren. Daarom heeft hij een bodemspeling van 40 centimeter gekregen en kan-ie door 68 centimeter diep water rijden zonder ook maar één druppel binnen te laten.

(Afbeelding: Torsus)

Om steile heuvels en bergen optimaal te kunnen trotseren heeft de Torsus Praetorian een afrijhoek van 22 graden en een oprijhoek van 28 graden. De overschrijdingshoek bedraagt 41 graden.

De Praetorian als offroad camper en bus

De bus die plek biedt voor 34 passagiers en een chauffeur is uiteraard niet de enige variant van de Praetorian. Torsus weet als geen ander dat een dergelijke uitvinding veel nuttige toepassingen heeft en heeft daar zijn aanbod op aangepast.

Dit elektrische campertje uit Duitsland is wél betaalbaar

In totaal zijn er vier varianten. Om te beginnen dus de bus die je hieronder ziet. Aan deze versie hangt een prijskaartje van 210.000 euro.

(Afbeelding: Torsus)

Daarnaast is er een evacuatie variant. Deze moet het leven van hulpverleners makkelijker maken. Hij kost 309.000 euro en wordt al lokaal gebruikt in onder meer Duitsland, Chili en de Verenigde Arabische Emiraten.

Torsus Praetorian
(Afbeelding: Torsus)

De Torsus Praetorian Command Centre is speciaal ontwikkeld voor ‘speciale operaties’. Naar eigen zeggen kunnen er met deze variant complexe surveillance missies worden uitgevoerd. Dit model kost 379.000 euro.

(Afbeelding: Torsus)

De Praetorian is echt van alle markten thuis, want ook qua persoonlijk gebruik is de bus nuttig. Zo biedt Torsus ook een compleet leeg model aan die naar hartenlust ingericht kan worden. Zo kun je er ook je eigen camper van maken. Dat worden avontuurlijke vakanties! Prijskaartje: 179.000 euro.

Torsus Praetorian
(Afbeelding: Torsus)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.