Remco Slump
Remco Slump Nieuws 25 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

De elektrische Lotus Eletre gaat in 2,9 seconden (!) naar 100 km/h

Die Lotus Eletre kennen we toch al? Ja, maar nu is het tijd voor de definitieve specificaties en prijzen. In Nederland kost de volledig elektrische SUV minstens 97.690 euro. De topversie, de Eletre R, heeft 919 pk en gaat in 2,9 seconden van stilstand naar 100 km/h.

Laat Lotus-oprichter Colin Chapman het niet horen, maar zijn adagium ‘Simplify, then add lightness’ wordt met voeten getreden door de Eletre. Al moeten we eerlijk toegeven dat 2000 kilo voor een elektrische SUV niet eens zoveel is. Als de Lotus-enginieurs dat streefgewicht halen, in ieder geval, want het is nog steeds niet bekend of het ze gelukt is.

Lotus Eletre groter dan een BMW X5

Wat weten we wel? Dat de Lotus Eletre 5,1 meter lang is, 2,1 meter breed en 1,6 meter hoog. Om dat in het juiste perspectief te plaatsen: een BMW X5 – toch ook geen kleine jongen – is bijna 20 centimeter korter dan de Eletre. Sterker nog, de nieuwste Lotus is bijna net zo groot als de BMW X7. Dus wat er dan aan sportiviteit overblijft? Geen idee.

Lotus Eletre, renault, geely
(Afbeelding: Lotus) (Afbeelding: Lotus)

Lotus overgenomen door Chinese Geely

Lotus wil groeien. De kleine Britse sportwagenfabrikant is overgenomen door het Chinese Geely en heeft een bak geld gekregen voor de ontwikkeling van nieuwe modellen. De Evija is een spectaculaire elektrische hypercar met een krankzinnig hoog vermogen. De Emira is een fraaie Evora-opvolger met een supercharged Toyota-V6. Maar zonder SUV kom je in de huidige autowereld nergens.

Geen spartaanse rijmachine meer

Dus gingen de principes van oprichter Chapman overboord en kwam er toch een ‘offroader’. Eentje met een bagageruimte van ruim 1500 liter en – mijn hemel! – luxe. Want dat is niet iets waar Lotus om bekendstaat. De Elise en Exige – die halverwege de jaren negentig zorgden voor de wederopstanding van het toen kwakkelende merk – waren spartaanse, pure rijmachines.

Lotus Eletre
(Afbeelding: Lotus)

De Lotus Eletre is dat absoluut niet. Hij heeft standaard bijvoorbeeld actieve luchtvering, een airco met vier zones, een 15-inch multimediascherm, led-koplampen en zowat oneindig verstelbare stoelen. Interessant is ook de head-up display van het model, die niet minder dan 29 inch groot is! Voor een vanafprijs van 97.690 euro mag je wat verwachten.

Topmodel met twee versnellingen en 919 pk

Het basismodel Eletre en de Eletre S hebben twee elektromotoren, die samen 613 pk en 710 Nm leveren. Opmerkelijk is dat ze niet begrensd zijn, zoals zoveel elektrische SUV’s, maar gewoon door mogen totdat de rol- en luchtweerstand ze te veel wordt. En dat is pas bij 258 km/h. De 0-100-sprint is al na 4,5 seconden voorbij.

Lotus Eletre
(Afbeelding: Lotus)

Het kan nóg sneller, want bovenaan het leveringsprogramma van de Eletre staat de R. Die heeft eveneens twee elektromotoren, maar dan met 919 pk en 985 Nm. Hij flitst in 2,9 tellen naar 100 km/h en haalt een topsnelheid van 265 km/h. Daarmee is de Eletre R de snelste stekker-SUV op de markt. Opmerkelijk: hij heeft net als de Porsche Taycan een tweede versnelling. De Eletre en Eletre S hebben die niet.

Batterij in 20 minuten weer voor 80 procent vol

Lotus maakt nog niet bekend hoe snel de Eletre kan laden, maar uit de oplaadtijd kunnen we opmaken dat het supersnel is. Aan de juiste laadpaal zit de 112 kWh-batterij van de auto in 20 minuten weer voor 80 procent. Voor de grootste actieradius moet je de minste krachtige aandrijflijn hebben. Dan kom je maximaal 600 kilometer ver. Voor de 919 pk sterke R geeft Lotus 490 kilometer op.

Lotus Eletre
(Afbeelding: Lotus)

Over die laatste gesproken, het topmodel kost 153.090 euro en kan worden besteld met een Dynamic Handling Pack, waarin onder meer rolstabilisatie en achterwielbesturing zit. Voor het middelste model in de Eletre-range, de S, ben je in Nederland minimaal 123.900 euro. In België ook trouwens. De prijzen zijn daar niet lager, zoals bij eigenlijk alle brandstofauto’s (dank je wel, BPM!), maar precies gelijk.

Lotus Eletre
(Afbeelding: Lotus)
Lotus Eletre
(Afbeelding: Lotus)
Lotus Eletre
(Afbeelding: Lotus)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.