Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Sportiever dan sportief: de Cupra Formentor door Abt

Cupra verraste ons vorig jaar tijdens de Autovisie Supertest 2020 met zijn eerste, zeer potente en sportieve SUV. Die Formentor is nu ook aangepakt door huistuner Abt.

De specialisten uit het Zuid-Duitse Kempten persen uiteraard meer vermogen en trekkracht uit de 2,0-liter TSI (EA888-motor) die in het vooronder van de allereerste échte Cupra ligt. Die is normaliter (in het geval van de VZ-versie) goed voor 310 pk en 400 Nm, maar de mannen van Abt weten er middels hun bekende Abt Engine Control 60 paarden meer uit te persen. Dat brengt het vermogen van de Spaanse SUV op 370 Nm. Het koppel van deze Abt-versie bedraagt 450 Nm.

Boxster GTS

Dat heeft ook een positief effect op de sprintprestaties van de Formentor, want hij doet er na de Abt-behandeling nog maar 4,6 in plaats van 4,9 tellen over om vanuit stilstand de 100 km/h aan te tikken. Abt meldt maar al te graag dat je met deze Formentor dan in staat bent om het een Porsche 718 Boxster GTS 4.0 met handbak moeilijk te maken bij een groen stoplicht. De topsnelheid van de SUV blijft begrensd op 250 km/h. Sta je naast een Boxster met PDK, dan heb je pech, want die duikt onder de vier tellen voor een sprint naar 100 km/h.

Naast de Abt Engine Control biedt de huistuner van de Volkswagen Groep nog een aantal opties voor de Formentor aan. Zo schroeft het naar wens een speciaal uitlaatsysteem onder de Cupra, waarmee je naast een dikker geluid ook vier matzwarte en roestvrijstalen uitlaateindstukken krijgt met een diameter van 102 millimeter. Ook monteert Abt met alle liefde andere veren en dempers onder de auto, waarmee de rijhoogte met 35 millimeter wordt verlaagd. Tot de mogelijkheden behoren ook 19- en 20-inch wielen.

Prijs

Wat de behandeling van Abt precies kost, is niet duidelijk. Wie enkel het vermogen van z’n Formentor laat verhogen, zal echter moeten rekenen op zo’n 1000 euro. Moet je natuurlijk wel je eigen Cupra meenemen. Die kost je in ons land minstens 62.300 mille, voordat je opties hebt geselecteerd. Zien hoe die auto het eind 2020 op het TT Circuit van Assen deed? Kijk de video hieronder!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.