Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 2 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Citroën 2CV (lelijke eend) is terug als modern busje

Heb je toevallig een Citroën Berlingo? Check dan even deze nieuwe kit, waarmee je een busje kunt ombouwen tot een 2CV dan wel lelijke eend.

De Citroën 2CV (dat staat voor 2 pk) is een van de meest unieke autootjes die op de Nederlandse wegen heeft rond gereden. In de periode van 11 juli 1949 tot en met 27 juli 1990 zijn er 5.144.966 exemplaren gebouwd, waarvan 3.898.631 2CV-eenden en 1.246.335 2CV-besteleenden.

Citroën 2CV (lelijke eend) als modern busje

De nieuwe kits, het zijn er meerdere, zijn gebaseerd op de besteleend, Citroën 2CV Fourgonnette genaamd. Het puike staaltje design is een samenwerking tussen ontwerper David Obendorfer, het designteam van het Franse automerk en de Italiaanse carrosseriebouwer Caselani.

lelijke eend, citroën 2cv, busje, kit
(Afbeelding: Citroën)

Het busje dat wordt aangeboden als een complete ombouwset op basis van de huidige Citroën Berlingo, heeft een royaal afgeronde voorkant. De imposante uitlopende M-vormige grille met het Citroën-embleem, de geribbelde motorkap, koplampen met kap en golfplaten aan de zijkanten, achterkant en het dak geven de moderne lelijke eend een heerlijke retro-vibe.

Verschillende opties

Al deze componenten zijn met de hand geassembleerd in de werkplaatsen van Caselani in Sospiro, Noord-Italië. Het proces, van het lamineren van de carrosseriedelen van glasvezel tot het uiteindelijke schilderen en polijsten van elk Citroën 2CV Fourgonnette-model, vereist 400 werkuren per kit.

Voor professionals die een busje voor werk gebruiken, komt er een M-formaat bedrijfswagen (4,43 m) en een versie met dubbele cabine. Later komt er ook een vrijetijdsversie voor personenvervoer. Alle Berlingo-motoropties worden aangeboden, inclusief de versie met elektrische aandrijving. De bestellingen van deze lelijke eend-kit beginnen op 1 oktober en de productie zal naar verwachting in januari 2023 beginnen. De kit heeft een officiële Citroën-licentie.

lelijke eend, citroën 2cv, busje, kit
(Afbeelding: Citroën)

Meer informatie over de drie verschillende kits vind je op de website van David Obendorfer. Check ook het populairste bedrijfsbuisje van Europa, dat elektrisch wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.