Autovisie
Autovisie Nieuws 11 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Dat was ‘m dan: de Ford Mondeo

Bijna dertig jaar nadat Ford de naam Mondeo introduceerde op de vervanger van de Sierra valt het doek voor de ‘mondiale’ aanduiding. Het laatste exemplaar rolde vorige week van de band in de Spaanse Ford-fabriek. Een opvolger komt er niet, waardoor in Europa niet alleen een einde aan de term Mondeo komt, ook zwaait de fabrikant het zogeheten D-segment uit.

De Mondeo is passé in Europa. De naam verscheen in 1993 voor de eerste maal op een nieuw model van Ford. Het verwees naar het mondiale karakter van de auto, die ook op andere continenten in de verkoop ging. Voor de Europese markt werd de grote middenklasser lokaal gebouwd. Hij verving de Sierra, die op zijn beurt weer de productlijn van de Taunus en diens voorgangers een vervolg gaf. Deze grote middenklassers boekten vele successen. Maar de productlijn staat al jaren onder druk. De consument verkiest de SUV boven de sedan, liftback en stationwagon. Dat ondervindt niet alleen Ford, ook andere spelers in het D-segment.

Elders op deze planeet

Ford geeft voor Europa geen vervolg aan de traditionele sedans en wagons. Het richt zijn vizier op SUV’s en crossovers, de generale smaak van de consument. Elders op deze planeet blijft de autokoper in het D-segment de sedan wel trouw. In China brengt Ford wel een nieuwe Mondeo. Sterker nog, het model werd recent geïntroduceerd. Daarmee verscheen de vijfde generatie, maar in Europa stoppen de geschiedenisboeken bij vier edities. De eerste kwam in 1992 en schopte het tot Auto van het Jaar. De productlijn kwam er als sedan, liftback en als Wagon, zoals die er ook van zijn voorganger waren. De drie carrosserievarianten stonden steevast op het programma.

Koopwijzer: occasion Ford Mondeo V (2014-heden)

De tweede generatie Mondeo dateert van 2000. Zes jaar later verscheen de derde editie, die wederom na zes jaar werd afgelost. De huidige editie stamt uit 2012 en kent dus van alle generaties de langste levenscyclus.

Ford Mondeo CN China
Ford Mondeo China

Definitief einde?

Of de naam in Europa definitief verdwijnt, is niet zeker. Ford blies voor zijn Puma ook een naam die eerder werd gebruikt, terwijl het elders ook de naam Escort opnieuw gebruikt. Daarnaast overweegt het merk om nog een oude naam af te stoffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.