Daihatsu gaat los op Tokyo Motor Show

Daihatsu heeft de afgelopen maanden gewerkt aan diverse Kei Car-studiemodellen voor de Tokyo Motor Show. Het resultaat is dat ze in totaal vier creaties presenteren: de D-Base, Hinata, Nori Ori en de Tempo.

Allereerst: wat zijn Kei Cars? In dit segment vallen compacte stadsmodelletjes met een krachtbron van maximaal 660 cc, een maximale lengte en breedte van respectievelijk 3,4 en 1,48 meter en een motorvermogen van niet meer dan 64 pk. Ze worden uitsluitend in Japan geleverd waar de modelletjes in stedelijke gebieden profiteren van diverse belastingvoordelen. Zo heb je er geen parkeervergunning voor nodig. Daihatsu geeft op de Tokyo Motor Show een voorproefje van mogelijke toekomstmodellen.

Daihatsu Tempo

We trappen af met de Tempo. Deze aandoenlijk in Mighty Orange gespoten foodtruck is volgens Daihatsu bij uitstek geschikt voor het verkopen van drank en eten in steden. Hij is hoekig vormgegeven zodat het interieur vooral functioneel is. Hij is 3,4 meter lang, 1,48 meter breed en bijna twee meter hoog. Dat laatste is noodzakelijk omdat er anders geen mensen in kunnen staan.

Daihatsu Nori Ori

Daihatsu heeft de Nori Ori ontwikkeld om mensen in een rolstoel beter te kunnen vervoeren. Voor een makkelijke instap heeft de Japanse autobouwer twee schuifdeuren gemonteerd en zijn de vloerpanelen uitschuifbaar. In tegenstelling tot de Tempo laat Daihatsu weten voor deze Nori Ori wel productieplannen te hebben. Sterker nog, een productieversie volgt al in “de nabije toekomst”.

Daihatsu D-Base

Ook de D-Base is een realistisch studiemodel. Kijk door kleine onrealistische elementen als de wielen en de lichtdesigns heen en je ziet een productierijpe hatchback staan. De in de C-stijl opgenomen handgreep is niet des-Japans, maar haalt zonder twijfel het productiestadium. Ook hier weer een 660 cc grote benzinemotor.

Daihatsu Hinata

Volgens Daihatsu geeft de Hinata een voorproefje van een nieuwe generatie micro-MPV. Hij is 1,67 meter hoog en onder de motorkap schuilt een 666 cc grote driecilinder benzinemotor. Het voertuig heeft een frisse vormgeving. In het interieur heeft Daihatsu zelfs hout en diverse touchscreens verwerkt. De zelfmoorddeuren maken instappen makkelijker.