Autovisie
Autovisie Nieuws 2 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Criminelen wasten 1 miljard euro wit met export exclusieve occasions

criminEen criminele bende heeft in Nederland ruim 1 miljard euro weten wit te wassen door het aanschaffen van exclusieve occasions. Deze werden met cashgeld betaald.

We weten al langer dat criminelen op schimmige wijze graag in dure auto’s rondrijden, maar dat ze op grote schaal opkopen om geld wit te wassen komt nu ook aan het licht. Een Libanese criminele bende uit Berlijn is volgens politie-onderzoek al sinds 2016 bezig om dure Nederlandse occasions op te kopen en deze weer te exporteren. De koop wordt altijd afgerekend met contant geld en de auto verdwijnt vervolgens over de Duitse grens om daar vervolgens zoek te raken. De kopers van de auto’s claimen dat ze de vierwielers naar Oost- en Zuid-Europa zullen exporteren, maar daar komen ze helemaal nooit aan. Hiermee ontduiken ze ook nog eens de belasting.

Briefgeld

Het onderzoek naar de criminelen begon met meldingen van een Syriër die in 2016 in Nederland voor ruim 9,6 miljoen euro aan occasions opkocht, zo meldt het Parool. Niet alleen het enorme bedrag viel op, ook het feit dat de man alles netjes met briefgeld afrekende. Het spoor leidde uiteindelijk naar een autobedrijf in Hoogeveen waarvan de directeur in Duitsland vermoedelijk 40 miljoen euro cash van de criminele Libanese bende uit Berlijn had aangenomen. Uiteindelijk legde de politie in dat onderzoek beslag op 22 panden, 161 voertuigen, 6 motoren en een boot. De rechtszaak tegen dit autobedrijf loopt later dit jaar. Naar aanleiding van het Nederlandse onderzoek gaat nu ook de Duitse overheid een onderzoek starten.

 

Witwassen

De witwaspraktijken zijn al langer een door in het oog van de Nederlandse overheid. Daarom legde kabinet in december een wetsvoorstel neer waardoor ondernemers contante transacties boven de €3.000 moeten melden. Nu is dat nog €10.000. Hiermee wil de overheid het criminelen en het witwassen van geld moeilijker maken. In ons land wordt jaarlijks naar schatting voor ongeveer 16 miljard euro witgewassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.