Autovisie
Autovisie Nieuws 15 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Coole Zweed te koop in eigen land

Deze generatie 900 van het Zweedse merk staat bekend onder de aanduiding ‘Classic’ en is in twee generaties geproduceerd vanaf 1978 totdat de opvolger zich aandiende in 1993 onder het bewind van GM.Volgens liefhebbers was dit de laatste echte Saab.

De Classic was technisch voor een groot deel gebaseerd op de Saab 99, echter was het front langer gemaakt om aan de Amerikaanse regelgeving ten aanzien van een frontale botsing te kunnen voldoen. Opmerkelijk is dat de viercilinder motoren andersom geplaatst werden en de handrem op de voorwielen werkte. De link met de vliegtuigindustrie was goed zichtbaar in het design door de rechtopstaande gebogen voorruit. De Turbo is in de ogen van velen het hoogtepunt in de 900-range en wellicht wel de meest legendarische Saab ooit. Het model kent al jarenlang een cultstatus en goede roestvrije exemplaren zijn moeilijk te vinden met oplopende prijzen als gevolg.

“De Turbo is in de ogen van velen het hoogtepunt in de 900-range en wellicht wel de meest legendarische Saab ooit”

Deze Saab 900 Turbo 16S GT uit 1993 in Ruby Red metallic en 175.500km op de teller wordt te koop aangeboden in eigen land via Autotrader. In dat laatste productie jaar bouwden de Zweden volgens eigen zeggen een aantal modellen in gelimiteerde oplage, zo kreeg men in de UK de Saab 900 Ruby, eigenlijk een zelfde model als de GT met vele mooie extra’s als een elektrisch schuifdak, Ruby metallic lak, wis/was installatie achter en de APC box die zorgde voor een respectabel vermogen van 185 pk. De Ruby beschikte echter niet over de begeerlijke Aero-kit maar over in de kleur gespoten bumpers. Deze Saab is dus oorspronkelijk in de UK als rechts gestuurd exemplaar geleverd en betreft één van de laatst geproduceerde exemplaren. De huidige verkoper kocht de auto in 2013 en besloot samen met het ombouwen van het stuur naar de linkerzijde een omvangrijke restauratie in te zetten. Daarbij zijn kosten noch moeite bespaard, de Turbo oogt als nieuw, er is een fraaie Aero-kit geplaatst en het vermogen komt uit op 200 pk. Daarmee is het waarschijnlijk één van de beste exemplaren die je momenteel kan vinden, de prijs van deze coole Zweed is € 17.500.

Via THECOOLCARS.nl de plek voor het delen van advertenties van oldtimers, youngtimers en klassiekers van de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.