Autovisie
Autovisie Nieuws 1 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

De Toyota Yaris is Car of the Year 2021!

Het hoge woord is eruit: de Toyota Yaris Car of the Year 2021! Dat maakte de jury van de prestigieuze autoprijs zojuist bekend.

Tot vandaag ging het tussen zeven finalisten. De Citroën C4, Cupra Formentor, Fiat 500E, Land Rover Defender, Skoda Octavia, Toyota Yaris en Volkswagen ID.3 namen het nog tegen elkaar op. De Toyota Yaris trok dus aan het laatste eind en mag zich, na de Peugeot 208 van vorig jaar, Car of the Year noemen.

Yaris is Auto van het Jaar 2021

De Toyota Yaris won de wedstrijd met een flinke voorsprong op de nummer twee, de Fiat 500. Die auto kreeg 240 punten, terwijl de Yaris 266 punten kreeg van de juryleden. De Cupra Formentor haalt brons binnen, want die eindigde met 239 punten nipt achter de elektrische Italiaan. De volledige score ziet er als volgt uit:

Toyota Yaris 266 punten
Fiat 500 240
Cupra Formentor 239
Volkswagen ID.3 224
Škoda Octavia 199
Land Rover Defender 164
Citroën C4 143

De Toyota Yaris is een terechte winnaar door zijn totaalpakket. Jurylid voor Nederland en hoofdredacteur van Autovisie Jaco Bijlsma verklaart: “Er is een ruime keuze uit motoren, waaronder de zuinige 1.5 Hybrid maar ook de spectaculaire 261 pk sterke driecilinder in de homologatiespecial GR Yaris. Verder wordt hij standaard geleverd met uitgebreide actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen. Zoals een airbags tussen de voorstoelen om een botsing tussen de hoofden te voorkomen. Uniek in zijn klasse.” Daardoor stond de Yaris niet alleen bij de dertien juryleden op de eerste plaats, maar behaalde hij ook de meeste punten totaal.

 

De Telegraaf

De tweede trede van het erepodium wordt ingenomen door de Fiat 500. Bij twee van drie Nederlandse juryleden stond de elektrische Fiat zelfs op de eerste plaats. Zo ook bij Peter Hilhorst die voor De Telegraaf en Autovisie stemt. “De nieuwe 500 is een heel goede elektrische auto in de compacte klasse. Relatief betaalbaar met een vlotte styling en bovenal heel herkenbaar als een 500, maar toch flink groter dan voorheen. Hij is leverbaar met twee verschillende accupakketten en twee verschillende vermogenoutputs. Verder heeft hij een goede standaarduitrusting en een bruikbare actieradius.”

De Cupra Formentor haalt verrassend de derde plaats, maar verklaarbaar is het wel. De SUV van het nieuwe merk combineert een dynamisch rijgedrag, veel comfort, flinke binnenruimte met een aansprekend koetswerk. Echt een sportief rijdende SUV in de middenklasse met een speels weggedrag en een fijne besturing.

Autovisie is grondlegger

De vakjury telt 60 onafhankelijke journalisten uit 22 landen. Ze hebben elk 25 punten te vergeven, aan minimaal 5 auto’s en met een maximum van tien punten per auto. Die maximale score mag eenmaal gegeven worden. Autovisie is grondlegger en een van de negen organiserende titels van de Auto van het Jaar-verkiezing. De Rover 2000 kreeg in 1964 voor het eerst de titel Car of the Year.

Autovisie dubbeltest: Renault Clio Hybrid vs. Toyota Yaris Hybrid

Wat betekent de titel ‘Car of the Year’?

De winnaar is de beste auto van het jaar volgens de vakjury. Daarom moet een auto op alle mogelijke punten goed scoren maar vooral de onderdelen innovatie en value-for-money zijn daarbij zwaarwegend. De titel ‘The Car of the Year’ is een uitstekende graadmeter voor het uiteindelijke (verkoop)succes van een auto. Om te kunnen winnen moet een auto minimaal twaalf maanden op de markt zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.