Remco Slump
Remco Slump Nieuws 8 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Car of the Year-kandidaat (4/7): Kan de Renault Austral potten breken?

De ontknoping van de Auto van het Jaar 2023-verkiezing nadert. Net als in voorgaande jaren zijn er zeven finalisten geselecteerd. In de komende dagen lichten we er iedere dag een kanshebber voor de titel Car of the Year uit. Vandaag de Renault Austral.

Als je bij Renault niet presteert, krijg je een naamsverandering. Denk maar aan de Renault Laguna. De tweede generatie had de naam zo te grabbel gegooid, dat de tweede generatie werd vervangen door de Talisman.

Ludieke samenstelling van KAD- en -JAR

Iets soortgelijks gebeurde met de Renault Kadjar. De “ludieke samenstelling van de woorden KAD- en -JAR”, zoals Renault het in zijn persinformatie beschreef, was kennelijk niet ludiek genoeg, want zijn opvolger werd de Austral.

De gewoonste auto van de zeven kandidaten

Waarom stellen we in de kop de vraag of hij wel potten kan breken? Omdat de Austral van de zeven kandidaten de gewoonste auto is. Hij is niet elektrisch. Hij maakt geen indruk met vernieuwende techniek. Hij is gewoon een hybride-SUV.

Renault Austral car of the year
(Afbeelding: Renault)

Bij alle andere kanshebbers op de titel Car of the Year kunnen we een verhaal bedenken. De Jeep Avenger, Subaru Solterra en Toyota bZ4X zijn de eerste EV’s van hun merken, de Niro is de opvolger van een enorm kassucces, de Ariya is de eerste moderne EV van Nissan en de Peugeot 408 en Volkswagen ID. Buzz doen nieuwe dingen op designgebied.

Renault Austral als mild of full hybrid

De Renault Austral is compleet nieuw. Hij staat op een platform dat samen met alliantiepartners Nissan en Mitsubishi is ontwikkeld (de nieuwe Qashqai staat er ook op). In Nederland is de Austral alleen leverbaar met driecilindermotoren, als mild hybrid met 130 pk of als full hybrid met 200 pk.

Renault Austral Car of the Year

Vierwielaandrijving heeft de Austral niet. Er is vanuit het publiek geen vraag naar, aldus Renault, en bovendien zit de batterij van de hybride-aandrijflijn een eventuele aandrijfas naar achteren in de weg. Optioneel is de Austral leverbaar met 4Control, tegensturende achterwielen.

Volg de uitreiking van Car of the Year 2023

De uitreiking van Car of the Year vindt dit jaar plaats op 13 januari. Tegen die tijd is de live-stream te zien via Autovisie.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.