Stijn Kuster
Stijn Kuster Extra 9 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Covermodel: Sunbeam Avenger, zeldzame klassieker

Je kunt je voorstellen dat die vraag door de directiekamer van Chrysler Europe schalt, net voordat de Avenger op de markt wordt gebracht, nu ruim een halve eeuw geleden. Na overname van de Rootes Group hebben de Amerikanen er een aardig portfolio oude Engelse merken bijgekregen, denk aan Hillman, Humber, Singer en Sunbeam.

Ook zijn ze inmiddels eigenaar van het Franse Simca. Bij aanvang krijgt de volledig nieuw ontwikkelde sedan de burgerlijke merknaam Hillman toebedeeld. In het VK dan, op het Europese vasteland gaat hij als Sunbeam door het leven, met de cilinderinhoud als typenaam. In eerste instantie zijn dat 1250 en 1500, later 1300 en 1600. De versie met dubbele carburateurs krijgt de toevoeging TC.

Sunbeam Avenger,

Degelijke, eenvoudige techniek, licht sportieve rijeigenschappen en een aansprekend uiterlijk maken de Avenger aantrekkelijk genoeg om te kunnen concurreren met de Escort, Kadett en consorten, ongeacht welke naam erop staat. Er volgen een vlot gelijnde tweedeurs en een Estate en voor het VK een kleine reeks van de bloedsnelle Tiger. De Avenger wordt als echte wereldauto gepresenteerd.

 

covermodel, sunbeam avenger
(Afbeelding: Autovisie Magazine)

Zodoende krijgen Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika eigen varianten en komt de Avenger in Noord-Amerika (kortstondig) als Plymouth Cricket op de markt. In Zuid-Amerika beleeft hij een glansrijkere carrière als Dodge Polara in Brazilië en als Dodge 1500 in Argentinië. Vanaf 1982 tot 1990 zelfs als Volkswagen 1500, nadat de Duitsers de productielijn hebben overgenomen.

De naamsperikelen blijven de Avenger echter zijn hele levensduur achtervolgen. Als in 1976 alle oude Rootesmerken weggesaneerd worden, gaat de Avenger (met een facelift) verder als Chrysler. Slechts voor een korte periode, want in 1979 wordt hij alweer omgedoopt tot Talbot als PSA de boedel overneemt.

Avenger maakt plaats voor Horizon

Bij ons heeft de Avenger dan al plaats gemaakt voor de Horizon, hoewel de kleinere Chrysler Sunbeam hatchback op Avenger-basis ook bij ons verkrijgbaar is. In 1981 is het over en sluiten voor de Britse productie van de Avenger. Maar niet voor de modelnaam: die rechten behoudt Chrysler en zo komt Avenger naderhand weer terug op een middenklasser van Dodge en sinds kort zelfs op een elektrische Jeep.

Aanbod en prijzen Sunbeam Avenger

Avengers zijn zeldzaam! Goed zoeken in Google en in liefhebbersgroepen op de socials, dan komen we uiteindelijk wel wat tegen. Een minutieus gerestaureerde 78er in Duitsland bijvoorbeeld, voor een niet-malse 18.500 euro. Of een Gr. 2 geprepareerde rallyauto in Helsinki voor 20 mille. In Oostenrijk een ongerestaureerde 1300 voor maar liefst 36.000 euro!

Covermodel: BMW 5-serie (E12), de nieuwe Neue Klasse

Voor dat geld kun je ook een paar 1500’s uit Argentinië laten verschepen… In het VK zijn de prijzen vriendelijker, we vinden twee sympathieke overlevers, prijzen rond de 5000 pond. Voor onderdelen is een clublidmaatschap vereist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.