Remco Slump
Remco Slump Nieuws 6 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Car of the Year-kandidaat (2/7): Is de Kia Niro een kanshebber?

De ontknoping van de Auto van het Jaar 2023-verkiezing nadert. Net als in voorgaande jaren zijn er zeven finalisten geselecteerd. In de komende dagen lichten we er iedere dag een kanshebber voor de titel Car of the Year uit. Vandaag de Kia Niro.

Is er dit jaar een gedoodverfde winnaar? Een model waarvan je zegt: het moet wel heel gek lopen wil die niet winnen? Op het eerste gezicht niet. De retrofuturistische Volkswagen ID. Buzz heeft absoluut de gunfactor, maar is weinig meer dan een bestelbus op het bekende MEB-platform.

Kia Niro al jaren een bestseller

Als de Auto van het Jaar-verkiezing een Nederlandse wedstrijd zou zijn, dan had de Kia Niro een streepje voor. De eerste generatie van het model is al jaren een bestseller in ons land. De plug-in hybridevariant is nauwelijks populair, maar de hybride- en volledig elektrische versie wel degelijk.

Kia Niro Car of the Year
(Afbeelding: Kia)

Waar de Kia nooit punten mee scoorde, was met zijn uiterlijk. De nieuwe heeft daar een hele verbeteringsslag in gemaakt. Hij oogt nu strak en zakelijk, met optioneel een frivoliteitje in de vorm van een C-stijl in een andere kleur. Onveranderd is het feit dat er drie motoriseringen zijn: hybride, plug-in hybride en volledig elektrisch.

Volledig elektrische versie onveranderd

De eerste wordt aangedreven door een 1,6-liter viercilinder, die hulp krijgt van een elektromotor. Het totale vermogen ligt op 141 pk. De PHEV heeft precies dezelfde vierpitter, maar dan gekoppeld aan een sterkere elektromotor. Hij is 183 pk sterk en komt op zijn 11 kWh-batterij maximaal 65 kilometer ver in zijn elektrische modus.

Kia Niro Car of the Year
(Afbeelding: Kia)

Waarschijnlijk het meest interessant voor Nederland is de Kia Niro EV, die wat aandrijflijn betreft geen vernieuwing brengt. Hij is nog altijd uitgerust met een 64,8 kWh-batterij en komt onveranderd 463 kilometer ver. Laden gaat met maximaal 73 kW, waardoor het drie kwartier duurt om de accu tot 80 procent op te laden.

Volg de uitreiking van Car of the Year 2023

De uitreiking van Car of the Year vindt dit jaar plaats op 13 januari. Tegen die tijd is de live-stream te zien via Autovisie.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.