Autovisie
Autovisie Nieuws 24 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Amerikaanse verkoopstop BMW i3 heeft bizarre reden

BMW stopt in de Verenigde Staten tijdelijk met de verkoop van de i3 en roept alle reeds afgeleverde modellen terug. Waarom? Omdat – en dit verzinnen we niet – een i3-bestuurder die geen gordel draagt bij een aanrijding gewond zou kunnen raken.

Euhm, ja… Daarom is een gordel ook verplicht. Eigen schuld, dikke bult als je er niet een draagt, zou je denken. Maar nee, dat vindt de National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) niet. Die kwam er tijdens botsproeven achter dat een wel heel specifieke vrouwelijke bestuurder (korter dan 1,52 meter, lichter dan 50 kilogram) een iets hogere kans op onaanvaardbaar nekletsel heeft bij een frontale aanrijding als ze haar gordel niet draagt.

Verkoopstop

En daar moet BMW dus nu iets aan doen. Er komt een terugroepactie (alle 30.000 i3’s die sinds de Amerikaanse lancering in 2014 zijn verkocht) en voorlopig is er een verkoopstop. BMW zegt in een reactie dat er gewerkt wordt aan een oplossing, maar laat wel even fijntjes weten dat “alle passieve veiligheidssystemen van de i3 zijn geoptimaliseerd voor gordelgebruik”. Nogal wiedes, NHTSA.

Vernieuwde BMW i3 krijgt sportieve i3s-variant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.