Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 14 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

BMW houdt vast aan achterwielaandrijving, CSL komt terug

Achterwielaandrijving lijkt uit te sterven. Ook bij de Duitse luxemerken. Toch geeft BMW aan achterwielaandrijving nooit los te laten. Sterker nog, de CSL-aanduiding komt wellicht terug.

Het begin van het einde van BMW leek in zicht toen het merk aankondigde om langzaam maar zeker over te stappen op voorwielaandrijving. Ondertussen is de 2 Serie Active Tourer voorwielaangedreven en zal de nieuwe 1 Serie dat ook zijn. Of het de de Beierse autofabrikant klanten kostte is niet duidelijk, maar geld word er zeker mee bespaard. En daarnaast denkt 80% van de 1 Serie-kopers toch al dat hun auto voorwielaangedreven is, dus maakt het in die categorie weinig verschil. Maar voor de BMW-fans die een auto kopen om de achterwielaandrijving en het bijbehorende gedrag, is het wel fijn om te weten dat de Duitsers voorlopig hier voorlopig geen gedag tegen zeggen.

Achterwielaandrijving en een handbak

Markus Flasch, topman bij BMW M GmbH, laat weten dat de volgende BMW M3 zeker een variant heeft met achterwielaandrijving en een handbak. Daarmee lijkt het er op dat er ook een editie met xDrive op de markt zal komen. Daarmee houdt het merk vast aan iets wat concurrent Mercedes loslaat, want daar stapt elke AMG-auto over op het 4Matic-systeem met daarin een optie waarbij alleen de achterwielen aangedreven worden. Dit gaf Tobias Moers, grote baas bij AMG, eerder dit jaar aan.

Bij BMW M is men ervan overtuigd dat achterwielaandrijving zeker nog nut heeft voor bepaalde segmenten van de markt. Niet zo zeer voor de auto’s waarmee mensen dagelijks rijden. Daarbij is vierwielaandrijving het meest optimale. Maar voor de sportwagens die alleen uit voor het plezier van de eigenaar uit de garage komen, is het zeker relevant. Daarmee wijst BMW M vooral naar de M2, M3 en M4.

Coupe Sport Leichtbau

Voor deze wagens blijft achterwielaandrijving dan ook zeker een onderdeel. BMW M is zelfs van plan om erop door te pakken met nog sportievere versies zoals de CS en wellicht zelfs een CSL. Flasch hintte hiernaar als een auto ‘met het puurste M-character haalbaar die nog steeds een nummerbord heeft.’ Vermoedelijk is de M2 de eerste die de Coupe Sport Leichtbau-behandeling ondergaat.

Helaas zit er aan dit positieve verhaal ook een zwart randje. Flasch maakte heel goed duidelijk dat de er geen Z4 M zal gaan komen. De roadster biedt simpelweg geen ruimte voor een grotere, krachtigere motor. Ook hoeven we geen volledige M-versies van de 1 Serie en de X2 te verwachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.