Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 24 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

BMW blaast nieuw leven in jeugdheld: 3.0 CSL – en die gaat echt in productie

BMW trekt het doek van een wel heel bijzonder model: de nieuwe 3.0 CSL. En ja, hij gaat daadwerkelijk in productie!

Liefhebbers kennen de 3.0 CSL als geweldige versie van de E9. Het model werd gebruikt om BMW te promoten in Amerika, toen zo’n 47 jaar geleden daar de auto’s voor het eerst geïmporteerd werden. De CSL ging racen in de IMSA-serie (International Motor Sports Assocation) en werd al gauw populair.

BMW 3.0 CSL

Van die populariteit wil BMW ook nu nog de vruchten plukken. Het merk liet in 2015 al een 3.0 CSL Hommage R zien, al ging deze nooit in productie. De doorontwikkeling hiervan doet dat wel.

BMW 3.0 CSL, krachtigste zescilinder, klassieker

De eerste keer dat we een BMW 3.0 CSL zagen, was echter niet voor de Amerikaanse IMSA. In mei 1972 werden er 1265 exemplaren gebouwd als homologatiespecial. Zo kon er gereden worden in het European Touring Car Championship. Dit was het begin van BMW M.

De nieuwe versie

Genoeg over het verleden, nu draait het om die nieuwe BMW 3.0 CSL. Onder de motorkap ligt – zoals het hoort – een 3.0-liter zescilinder die goed is voor 560 pk en 550 Nm aan koppel. Hiermee is het de krachtigste zescilinder ooit in een straatauto van BMW.

BMW 3.0 CSL, krachtigste zescilinder, klassieker

Het vermogen wordt naar het achterdifferentieel gestuurd via een handgeschakelde versnellingsbak. Daarbij weegt de 3.0 CSL ‘slechts’ 1624 kilogram. Dit betekent 2,9 kilo per pk. Veel hoger kan dit gewicht ook niet oplopen. Het model heeft geen achterbank waarop je nog eens drie personen kan vervoeren.

Beperkte oplage BMW 3.0 CSL

BMW produceert van het model slechts 50 exemplaren. Wat het prijskaartje is, laat de fabrikant nog niet weten. Aangezien hij lijkt op de huidige M4 Coupé. En dat model een prijs heeft van meer dan 140 mille. Staan we niet gek te kijken als de prijs ver boven de 150.000 euro uitstijgt. (UPDATE: je moet maar liefst 750.000 euro voor het apparaat meebrengen!)

BMW 3.0 CSL, krachtigste zescilinder, klassieker

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.