Binnenkort ook in de file, de Aston Martin Vulcan
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2FDSC08071-e1461133416890.jpg)
Onder druk van enkele klanten komt er toch een conversiepakket voor de Aston Martin Vulcan, zodat met de hypercar óók op de openbare weg mag worden gereden. De ombouw zal niet goedkoop zijn, maar wie twee miljoen euro neertelt voor een circuitspeeltje waarmee alleen tijdens track days mag worden gereden, ligt niet wakker van de extra kosten.
Fout gemaakt
“Aston Martin heeft één grote fout gemaakt”, vertelde een insider eerder aan Autovisie. “De Vulcan is niet straatlegaal. Als er een typegoedkeuring voor de openbare weg op zou zitten, zou de Vulcan een groot succes zijn geweest.” Aston Martin weet de 24 exemplaren van de Vulcan met veel moeite te slijten, legde de Aston Martin-medewerker uit. Volgens Andy Palmer, de topman van het prestigieuze Engelse sportwagenmerk, zijn er inmiddels 22 exemplaren verkocht. Voor de laatste twee auto’s voert Aston Martin momenteel gesprekken met geïnteresseerden, vertelt hij tegen het automagazine AutoCar.
Beperking
De beperking van de Vulcan was zijn bruikbaarheid. Met de Vulcan mag alleen op eigen terrein en tijdens track days worden gereden. De auto heeft geen licentie voor deelname aan races en mag ook de weg niet op. De hypercar is als zodanig niet ontworpen. Het doel van Aston Martin was om een track days supercar te ontwikkelen zonder beperkingen van raceklasses of overheidseisen.
“Het was ons doel om een engineering showcase neer te zetten”
Showcase
Dat er nu een ombouwpakket komt, is opmerkelijk. In gesprek met Autovisie liet de productbaas van Aston Martin Vulcan, Simon Croft, al weten dat het “een hels karwei” wordt om de hypercar straatlegaal te maken. ”Het was ons doel om een engineering showcase neer te zetten”, aldus Croft. ”Het is een hoogstaande auto met de genen van onze racewagens. De auto is zodoende volledig aan de hand van FIA-goedgekeurde componenten opgebouwd, al kan de Vulcan voor geen enkele raceklasse onder de FIA worden ingeschreven.”
LEES OOK: ASTON MARTIN VULCAN SCHREEUWT JE WAKKER
Uitlaatsound
Het conversiepakket bestaat uit het voldoen aan veiligheidsaspecten, de bodemvrijheid en het rijdbaar maken van de aandrijflijn door bijvoorbeeld de overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak aan te passen. Alleen al door de huidige uitlaatsound en de kunststoffen ramen kan de Vulcan nooit een typegoedkeuring krijgen.
Palmer laat aan AutoCar weten dat hij verwacht dat vijf of zes Vulcan-klanten de auto waarschijnlijk straatlegaal laten maken.
Foto’s: Noël van Bilsen
Lees ook:
Ook interessant
-
Benzine toch niet duurder!
-
Nooit meer een parkeerkaartje kopen: zo werken de 4 bekendste parkeerapps
-
Deze occasion wil je: Peugeot 607, beter dan een BMW 5-serie?
-
Bijna 30 procent van de benzinerijders wil na accijnsverhoging een andere auto
-
Audi stopt met de Q4 e-tron 40, dit is zijn opvolger
-
Wanneer je ook in auto’s van Lexus een yoke-stuur kan verwachten
-
Dit is hoeveel wegenbelasting je voor een camper betaalt in 2026
-
Duik in de prijslijst: de Kia EV9, wat de Koreaanse mastodont kost
-
Skoda maakt de Enyaq 1000 euro duurder, maar dat is niet zonder reden
-
Dit kosten de nieuwe Mini Cooper en Countryman
-
De wankelmotor is betaalbaar terug bij Mazda
-
Je bent al te laat, als je een Volvo met dieselmotor wil kopen