Autovisie
Autovisie Nieuws 6 mei 2019

Bij Volvo werken is gunstig als je papa of mama wordt

Werknemers van Volvo in Europa en daarbuiten hebben in de toekomst mogelijk geluk: in de EMEA-regio (Europa, Midden-Oosten en Afrika) moeten alle werknemers (mannen en vrouwen) zes maanden betaald verlof met 80 procent van hun salaris krijgen.

Waarom?

Allereerst: waarom doet Volvo dit? Hanna Fager, hoofd People Experience (HR): “Het EMEA-initiatief is één van de strategieën om een trouwe werkcultuur te creëren en nieuwe mensen aan te trekken. Wij moeten onszelf als een aantrekkelijke werkgever presenteren om aan onze groeistrategie te voldoen.”

Pilot in Zweden

Volvo start met een pilot in Zweden. In de toekomst hebben mogelijk alle 43.000 Volvo-medewerkers wereldwijd recht op zes maanden ouderschapsverlof. Tijdens de proefperiode in Zweden komen eventuele problemen aan het licht, voordat de nieuwe regels internationaal van kracht worden.

Wetgeving

Volvo is sowieso de eerste autofabrikant die zes maanden ‘zwangerschapsverlof’ introduceert. De beslissing van Volvo is geïnspireerd door de wetgeving in Zweden waar de regels omtrent zwangerschapsverlof al decennia zeer soepel zijn. De regeling van Volvo geldt ook voor ouders van adoptiekinderen, bovendien is de regeling genderneutraal.