Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 25 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Bestuurdersdetectie Autopilot Tesla schiet ernstig tekort’

Tesla’s kunnen dusdanig gemanipuleerd worden dat er zonder bestuurder met de auto’s gereden kan worden via de autopilootfunctie. Dat meldt de Amerikaanse consumenten­organisatie Consumer Reports. Afgelopen weekend vond een fatale crash in Texas plaats met een Tesla. Daarbij zat volgens de politie niemand achter het stuur.

In een test die deze week werd uitgevoerd reden ingenieurs van Consumer Reports een aantal rondjes op een gesloten parcours met de sportuitvoering van de Tesla Model Y, schrijft de organisatie.

Tesla voor de gek te houden met ketting

De auto, waarbij de autopilootfunctie was aangezet, slaagde erin langs de lijnen van de weg te rijden. Deze gaf echter op geen enkel moment een waarschuwing dat er niemand achter het stuur zat. De ingenieur die de test uitvoerde, hing een kleine verzwaarde ketting aan het stuur om een hand na te bootsen.

“In onze optiek heeft het systeem niet alleen verzuimd te herkennen of de bestuurder oplette. Het registreerde ook niet of er überhaupt een chauffeur zat”, zei Jake Fisher, senior director van Consumer Reports. Fisher kon vanaf de passagiersstoel bij de wijzerplaat op het stuur en zo de auto laten versnellen.

Gruwelijk ongeluk met Tesla roept veel vragen op

Ernstig ongeluk

Op 17 april kwamen in Houston, Texas, twee mensen om het leven nadat een Tesla Model S tegen een boom was gecrasht en in brand was gevlogen. Over de oorzaak van de crash is nog veel onduidelijk. Volgens de autoriteiten zat er niemand achter het stuur, maar zat de ene persoon in de passagiersstoel en de ander op de achterbank.

Tesla wilde nog niet direct commentaar geven op de test. Eerder deze week zei Tesla-topman Elon Musk op Twitter dat de crash niet lag aan de functies voor autonoom rijden. “Volgens de verzamelde data stond de Autopilot niet aan en maakte de auto geen gebruik van de Full Self Driving-software”, aldus Musk. Ook reageert de standaardversie van Autopilot op de strepen op de weg, maar volgens Musk had de betreffende weg geen strepen.

Tesla Autopilot crash april 2021
De gecrashte Tesla in Houston, Texas. (Afbeelding: KPRC)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.