Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 26 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Alle Renault-modellen aan de ketting

Renault gaat de topsnelheid voor al zijn modellen aan banden leggen. Daarmee volgt de Franse autobouwer het voorbeeld van Volvo.

De topsnelheid van een Renault of Dacia komt op maximaal 180 km/h te liggen. Modellen die eigenlijk harder kunnen, krijgen een elektronische topsnelheid begrenzer. Dat heeft ceo van Renault Luca de Meo laten weten. Volgens de topman moet de topsnelheid omlaag om het aantal ongelukken terug te dringen. In een derde van de ongevallen met dodelijke afloop speelt snelheid een belangrijke rol, geeft De Meo aan. dacia duster zonsondergang

Automatisch snelheidscontrolesysteem

De topman geeft aan dat in de modellen van Renault en Dacia een automatisch snelheidscontrolesysteem komt. Deze zogeheten Safety Coach  past de snelheid aan de lokale snelheidslimieten aan en houdt ook rekening met omstandigheden zoals gevaarlijke bochten, het weer of de aandacht van de bestuurder. Momenteel beschikken enkele types van het concern al over verkeersbordherkenning, waardoor de chauffeur op de geldende maximum snelheid op het wegvlak wordt geattendeerd.

Naar voorbeeld Volvo

Het idee om alle modellen een topsnelheid van maximaal 180 km/h te geven komt niet van Renault zelf. Volvo voerde in 2020 al zo’n limiet in. Het merk kondigde de stap in 2019 al aan. Doel is ook hier om het aantal dodelijke ongevallen terug te brengen tot nul. Bij heel hoge snelheden bieden de talloze systemen in de auto niet de veiligheidsvoordelen waarvoor ze gemaakt zijn. Vandaar dat de bandbreedte waaronder de technologie werkt, wordt verkleind. Volvo XC40 Recharge P8

Geen limiet

Duitsland is het enige land binnen de Europese Unie waar wegdelen zonder maximum snelheid bestaan. Elders bedraagt de maximum snelheid 120 of 130 km/h. In Nederland geldt een maximum snelheid van 100 km/h van 06.00 tot 19.00 uur. Buiten deze tijdsperiode mag er op Rijks snelwegen of 100, 120 of 130 km/h worden gereden.

Autovisie dubbeltest: Renault Clio Hybrid vs. Toyota Yaris Hybrid

Renault gaat Clio RS vervangen door gepeperde Zoe RS

Dacia Duster 200+

Binnen het Renault-programma halen nu niet alle modellen 180 km/h. Geen enkele Twingo en Kangoo komen boven de 180 km/h, de basismotoriseringen van de Clio en Captur evenmin. Bij Dacia heeft alleen de 1.3 turbomotor zeker geen begrenzer want de topsnelheid haalt nipt de 180 km/h plus. De Duster TCe 130 en TCe 150 zijn de enige types die meer dan 190 km/h halen, respectievelijk 193 en 202 km/h. De Mégane-E is het eerste model dat de begrensde topsnelheid krijgt. Deze elektrische crossover komt in 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.