Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 8 jun 2023
Leestijd: 1 minuut

Benzine wordt in 2024 misschien niet nóg duurder

Benzine wordt op 1 juli een stuk duurder dan voorheen. Dit komt doordat de accijnsverlaging deels wordt teruggedraaid. Maar de prijsverhoging van 2024 gaat misschien niet door.

De accijnsverlaging is vorig jaar april ingevoerd omdat er flinke prijsstijgingen waren na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De belastingverlaging werd verlengd tot 30 juni.

Benzine wordt misschien in 2024 niet duurder

Benzine wordt dus 1 juli duurder. Per liter ben je 13,8 eurocent extra kwijt. Tank je 50 liter benzine, dan moet je 6,90 euro meer betalen aan de pomp. Maar met deze verhoging is het oude accijnsniveau slechts voor 50 procent hersteld. De andere helft zou in 2024 volgen. Daar bovenop volgt nog de inflatiecorrectie.

Benzine, duurder, 2024
(Afbeelding: Unsplash)

Al is het nu niet zeker of deze verhoging wordt doorgevoerd. Staatssecretaris Van Rij van Financiën zegt op RTL Z dat de korting op benzine van kracht kan blijven als het verschil met omringende landen te groot wordt. “Maar dan moet ik wel met mijn minister gaan zitten”, zegt Van Rij.

Geen accijnsverhoging, wel inflatiecorrectie

Mocht de verhoging wel doorgevoerd worden, dan kan je rekenen op een prijsstijging van zo’n 25 eurocent per liter benzine. Dat is een bedrag van 11,25 euro meer bij een tankbeurt van 50 liter. Dit is overigens niet enkel te danken aan de accijnsverhoging, ook de inflatiecorrectie draagt hieraan bij.

Opvallend: tweedehands dieselauto’s plots populairder dan elektrische occasions

Het is dus nog even afwachten wat de prijs van benzine in 2024 gaat doen. Per 1 juli wordt brandstof in ieder geval duurder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.