Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 7 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Opvallend: tweedehands dieselauto’s plots populairder dan elektrische occasions

Een interessante ontwikkeling op de occasionmarkt: tweedehands dieselauto’s zijn plots in trek, terwijl de vraag naar elektrische en hybride occasions juist daalt. Dit blijkt uit cijfers van verkoopsites Gaspedaal.nl en AutoTrack.

Hoewel nog altijd het meest wordt gezocht naar benzineauto’s (57,4 procent), is de belangstelling in occasions die op diesel rijden sinds augustus 2022 niet zo groot geweest. Van degenen die in de maand mei op zoek waren naar een occasion, zocht bijna 9 procent naar een dieselauto. Op dit moment staan er ruim 46.000 diesels te koop op Gaspedaal.nl.

Tweedehands diesels nu populairder dan elektrische occasions

Daarmee zijn tweedehands diesels plots populairder dan elektrische occasions, waar slechts 8,2 procent van de kopers naar zocht. Qua populariteit op de occasionmarkt verdwijnen elektrische auto’s daarmee uit de top drie. Diesels pikken die derde plek in en hybride benzineauto’s (22,1 procent) staan op positie twee, maar nog altijd ruim onder normale benzineauto’s.

Brandstofsoort Zoekpercentage mei 2023
Benzine 57,4%
Hybride benzine 22,1%
Diesel 8,9%
Elektriciteit 8,2%
LPG 1,9%
Hybride diesel 1,4%
Aardgas / CNG 0,7%

Vermoedelijk speelt het groeiende gat tussen benzine- en dieselprijzen hierbij een rol. Begin dit jaar betaalde je volgens het CBS voor een liter benzine en diesel nog respectievelijk 1,79 euro en 1,77 euro aan de pomp, een verschil van zo’n 2 eurocent. Eind mei kostte een liter benzine je gemiddeld al bijna 1,82 euro, terwijl dieselprijzen juist daalden. Een liter benzine kost nu ruim 30 eurocent meer dan een liter diesel. Degenen die veel kilometers maken laten wellicht daardoor hun oog nu sneller vallen op occasions die op diesel rijden.

Brandstofprijzen gaan verder stijgen

Toch zullen ook dieselprijzen binnenkort stijgen. Vanaf volgende maand gaat de overheid ‘de accijnsverlaging afbouwen’. Nadat Rusland het nodig vond een oorlog te starten, schoten brandstofprijzen hier omhoog. Om Nederlanders een hand toe te reiken, verlaagde het Rijk accijnzen op brandstof. Dat feest is vanaf 1 juli voorbij. Per liter diesel zal je bijna 10 eurocent meer gaan betalen. Of dit van grote invloed zal zijn op de occasionmarkt, is maar de vraag. Benzine wordt met een stijging van 14 eurocent namelijk nóg duurder. Occasions die op diesel rijden nemen daardoor misschien zelfs verder in populariteit toe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.