Autovisie
Autovisie Nieuws 4 dec 2015

Autovisie-reportage: Route 16 – Een halve eeuw Renault 16

In het jaar dat De Franse Auto – de Citroën DS – zestig werd, zag de wereld een andere jubilaris over het hoofd. Precies een halve eeuw geleden introduceerde Renault de 16. Reden genoeg om met een goed geconserveerd exemplaar terug te gaan naar waar het allemaal begon.

Begin november, op het moment dat het goud van de nazomer dwarrelend plaatsmaakt voor het grauw van de herfst. Een beter moment hadden we voor deze sentimental journey niet kunnen kiezen. Terwijl we onderweg zijn naar Frankrijk denk ik aan ‘The september of my years’, van Frank Sinatra, de ultieme ode aan dit seizoen. Daterend uit de jaren dat draaistoelen alleen nog op kantoor stonden, zingt The Voice er over veroveringen, feesten uit het verleden en zijn leven van nu als bezadigde, oudere man. Als ik het liedje hoor, vraag ik me altijd af wat Sinatra nou vooral bedoelde. De teloorgang van wat is geweest, van je jeugd, of gaat het over de schoonheid van de ouderdom?

“Is het vergane glorie of staat een model na decennia nog recht overeind?”

Zo’n beetje dezelfde vraag kan je stellen bij auto’s van vroeger. Is het vergane glorie of staat een model na decennia nog recht overeind? Dat is het verschil tussen gewone oude auto’s en echte klassiekers. Zoals een nummer 1-notering een willekeurig singletje van een evergreen onderscheidt. De vraag is de komende dagen: doet de Renault 16 herinneren aan een doodgewoon chanson of is het een echte gouwe ouwe?

Meer lezen over de reportage met de Renault 16? Lees het complete artikel ‘Reportage: Een halve eeuw renault 16′ (€). De laatste editie van Autovisie Magazine is te downloaden via de Autovisie magazine app of  via de Android app (losse edities zijn gratis te downloaden voor abonnees).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.