Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 7 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Wie kunnen het best autorijden, mannen of vrouwen?

Gaspedaal.nl heeft in samen met AutoTrack het Nationaal Automobilisten Onderzoek 2022 opgesteld om de Nederlandse weggebruiker goed voorbereid de zomer in te sturen. In dit onderzoek worden verschillende trends in kaart gebracht. Dit zijn een aantal interessante inzichten uit het rapport over autorijden.

Het onderzoek werd gehouden onder 1200 18-plussers die onderverdeeld werden op basis van onder meer leeftijd, geslacht, regio en opleiding.

Hoe goed kan jij autorijden?

Uit het onderzoek blijkt dat mannen zichzelf meer vertrouwen achter het stuur dan vrouwen. Een gemiddelde man geeft zichzelf een score van 7,9/10, terwijl een vrouw zichzelf over het algemeen lager inschat met een 7,5. Nog een frappant feit: 65-plussers zijn meer overtuigd van hun capaciteiten achter het stuur, dan de groep 18-34 jarige. Er gaat klaarblijkelijk niets boven rijervaring!

Mazda MX-5 2015 - Throwback Thursday - Peter Hilhorst - Drift - Autovisie.nl

Anderzijds denkt slechts 23 procent van de ondervraagden zeker te weten dat ze opnieuw zouden slagen voor hun theorie-examen. Terug naar de schoolbanken! Voor het praktijk-examen is dit een fractie hoger. 33 procent gelooft goed te kunnen autorijden en het kunstje eenvoudig te herhalen. Een positieve kanttekening is het feit dat voor beide geldt dat maar 1% zeker weet het niet te kunnen. Gelukkig maar…

Het hebben van een auto

65 procent van de groep heeft een auto in het huishouden volgens het onderzoek. Bij 87 procent van hun blijkt dat de auto die het vaakst wordt gebruikt in eigen bezit is. Dat betekent dat de overige vierwielers worden geleaset, of dankzij een abonnement op de stoep staan. (Bijv. Lynk & co.)

Lynk & Co 01
(Afbeelding: Lynk & Co)

Daarover gesproken, 74% laat blijken geen zin te hebben in het delen van een auto. Het merendeel van deze mensen wil dat een auto altijd beschikbaar is mochten ze er mee willen rijden. Geen onredelijke eis. Wantrouwen jegens anderen speelt echter ook een rol. Bijna de helft van de ondervraagden uit het onderzoek is bang dat de auto tegen schade aanloopt door toedoen van de andere partij en 31% is te erg gesteld op hun privacy.

Elektrisch autorijden

Het aanschaffen van een elektrisch voertuig is klaarblijkelijk ook geen uiterst populair concept. Twee derde van de respondenten is niet van plan om dit jaar de overstap naar elektrisch rijden te maken.

Auto’s zijn volgens een groot deel van hen (66%) te duur (de gemiddelde prijs van een EV bedroeg vorig jaar een slordige 51 duizend euro), maar ook het bereik wordt als nadeel beschouwd. Ook de infrastructuur wat betreft het opladen laat volgens 26% van de tegenstanders te wensen over.

Agressie en irritaties

Tot slot een interessant feit voor de heethoofden onder ons. De grootste irritatiebronnen onderweg zijn volgens het Gaspedaal.nl en AutoTrack respectievelijk, bumperklevers, telefoongebruik en agressie. Is dit herkenbaar tijdens het autorijden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.