Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 15 feb 2015
Leestijd: 2 minuten

Autofolder Volkswagen Polo Harlekin

Het was halverwege de jaren negentig dat ik voor de eerste maal bij een grote uitgever van huis-aan-huis-autokranten een auto van de zaak mocht uitkiezen. Aangezien op de voorpagina trots full color stond vermeld, bedacht ik een leuke company car. Maar helaas, hij werd niet in Nederland geleverd.

Het was de Volkswagen Polo Harlekin. Mijn toenmalige bazen hebben zelfs bij importeur Pon gevraagd of zij er in ieder geval één deze kant op kon halen, maar dat was volgens het bedrijf niet mogelijk. De keuze bleef bij een Polo, zij het in één kleur (felgeel) met zogeheten Harlekin-bekleding, een zwart lederen stuurwiel en de dikke (Styling-bouwsteen) bumpers. Geen Harlekin, maar dat mocht achteraf de pret niet drukken. Dankzij de BBS-wielen was het een kek autootje. De Harlekin is nooit uit mijn gedachte verdwenen. Elke keer als ik er één zie, uit ik mijn zwakte voor het model. De hier afgebeelde brochure heb ik dan ook dubbel. Die blijft in mijn verzameling.

“Elke keer als ik er één zie, uit ik mijn zwakte voor het model”

Het bijzondere van de Harlekin is dat er vier versies bestaan. De vier kleuren zijn niet in willekeurige volgorde op het plaatwerk aangebracht. Er zit een systeem in. Bij alle types is de kleur van de voorbumper gelijk aan die van de voorportieren, terwijl de lak op de achterportieren (altijd een 5-deurs hatchback dus) overeenkomt met die van de achterbumper. Vervolgens hebben twee van de vier versies een overeenkomstige kleur van de achterklep en de voorschermen, waarbij dan bij de andere twee de kleur van de achterklep gelijk is aan die van de voorportieren. Ja, als je de structuur kent, herken je zo een echte van een kopie, want ja, de Harlekin werd ondanks dat niet iedereen de kleurdoos waardeerde toch nagemaakt. Maar bij de buitenkleur bleef het niet. Volkswagen monteerde een blauw stuurwiel en voorzag de pookknop van een Harlekin-motief.

Het grappige is dat er van de Polo Harlekin ook schaalmodellen zijn uitgebracht, maar fabrikant Herpa heeft niet opgelet. De kleurvolgorde van dat model klopt van geen meter. Wellicht had de bedenker van dat modelautootje ook naar de Volkswagen-dealer moeten gaan voor een brochure. Daarin staan de kleurcombinaties keurig uitgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.