Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 27 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat wordt de Auto van het Jaar 2022?

De ontknoping voor de verkiezing van de Auto van het Jaar 2022 nadert. Het betreft een unieke editie, want voor het eerst zijn alle zeven finalisten leverbaar met een volledig elektrische aandrijflijn. Morgen volgt de uitslag. We zetten de finalisten voor je op een rijtje.

Peugeot 308

Was in deze verkiezing het uiterlijk doorslaggevend, dan was de Peugeot 308 nu al verzekerd van een podiumplaats. De mooie lijnen en brutale vormen maken er een aantrekkelijk geheel van. De 308 is als enige finalist nog leverbaar met verbrandingsmotoren en plug-in hybriden om het aanbod te verbreden.

Hyundai Ioniq 5

Het blijft de vraag of de Hyundai en Kia niet als één finalist hadden moeten aantreden in de apotheose van deze verkiezing. Hoe dan ook, de Ioniq 5 heeft dezelfde indrukwekkende elektroprestaties als de EV6. De verschillen zitten alleen in de finetuning. We moeten wel bekennen dat het futuristische koetswerk van de Ioniq 5 ons meer aanspreekt dan het wat onsamenhangendere lijnenspel van de Kia.

KIA EV6

De EV6 heeft (net als de Ioniq 5 dus) een standaard 800 volt boordnet en kan daardoor snelladen tot 240 kW. Lange tijd was dat alleen mogelijk in de duurdere Tesla’s en de Porsche Taycan-derivaten. Hij biedt dus premium laadprestaties tegen een fiscale waarde van minder dan 44.000 euro, en dat wordt vooralsnog niet door de concurrentie geëvenaard.

Cupra Born

Cupra mocht vorige jaar met de Formentor de derde trede van het erepodium innemen en nu is het merk wéér doorgedrongen tot de finale. Het jonge merk weet zich met een omvangrijk media-offensief in de kijker te rijden, maar ook met zijn echt dynamische modellen. Hoort de Cupra Born daar ook bij?

Skoda Enyaq

Zeg value for money en menigeen denkt aan Skoda. En laat waar voor je geld nu ook een van de hoofdcriteria van de Auto van het Jaar-verkiezing zijn. Het publiek waardeert dat, want de Enyaq pakte al een Nederlandse publieksprijs: de titel ‘bestverkochte EV van 2021

Ford Mustang Mach-E

Spelen met de naam van een icoon is zeker ten overstaan van zeer kritische auto-experts niet zonder risico. Toch heeft de Mustang Mach-E zoveel respect weten te verdienen, dat hij in de finale staat. Dat dankt hij niet alleen aan feiten, maar ook aan de durf om een emotiestatement te maken.

Renault Mégane E-Tech Electric

Als je hem voor het eerst ontmoet, lijkt het een forse verschijning met zijn dikke neus en grote wielen, maar zo naast de andere finalisten lijkt hij ineens gekrompen. De Mégane is duidelijk meer een crossover: met een beetje SUV-genen, maar vooral veel hatchback-heritage.

De bekendmaking van de Auto van het Jaar 2022 heeft morgenmiddag plaats. De link naar de livestream vind je uiteraard dan ook op onze website. Wie denk jij dat er met de prijs naar huis gaat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.