Remco Slump
Remco Slump Nieuws 19 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Auto huren in Europa? Dat kost nu 132 procent meer dan 5 jaar geleden!

Benzine, elektriciteit, boodschappen, vliegtickets: wat wordt er tegenwoordig niet duurder? De prijsstijgingen zijn soms schokkend, zoals die van een huurauto. Want als je in het buitenland ‘wielen’ nodig hebt, betaal je maar liefst 132 procent (!) meer dan voorheen. Auto huren? Liever niet.

FerryGoGo heeft een onderzoek gedaan naar de kosten van een kleine huurauto. In 2018 betaalde je gemiddeld 48 euro per dag in grote Europese steden. Inmiddels is dat bedrag met 132 procent gestegen naar 111 euro per dag.

Kleine auto huren in Dublin het duurst

Van de onderzochte steden is Hamburg het goedkoopst, met een gemiddeld dagtarief van 68 euro. In Dublin ben je de hoofdprijs kwijt: 187 euro per dag. De stijging in de Ierse hoofdstad is ronduit schokkend. In vijf jaar tijd ging de prijs met 271 procent omhoog.

Youtuber vliegt gehuurde Tesla de vernieling in

In één stad zijn de prijzen omlaag gegaan

Overigens is het best mogelijk dat huurauto’s nog onbetaalbaarder zijn geworden, want het onderzoek is gebaseerd op data van afgelopen zomer. Gek genoeg is er één Europese stad waar de huurprijzen in de afgelopen vijf jaar omlaag zijn gegaan: Hamburg (-7,5 procent).

Hoe is het in Amsterdam en Rotterdam?

Zijn er ook Nederlandse steden onderzocht? Jazeker. De usual suspects Amsterdam en Rotterdam. In de havenstad aan de Maas huurde je vijf jaar geleden voor 40 euro een kleine auto, nu betaal je 106 euro. Amsterdam laat een soorgelijke ontwikkeling zien: van 45 euro in 2018 naar 120 euro nu.

Jaguar Land Rover is ‘blij’ met het chiptekort

Chiptekort zorgt voor huurautotekort

Hoe kan het dat huurauto’s zo duur zijn geworden? Deels komt dat door het chiptekort. Verhuurders hebben tijdens de coronacrisis auto’s weggedaan, omdat er geen klanten voor waren, maar hebben nu moeite om het wagenpark weer aan te vullen. De levertijden van nieuwe auto’s zijn enorm lang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.