Autovisie
Autovisie Nieuws 23 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Audi in trek bij het dievengilde, A5 eigenaren lopen risico

Audi bezitters lopen een verhoogd risico dat hun auto gestolen wordt. De A5 was vorig jaar de auto met het hoogste diefstalrisico percentage van Nederland. En daarmee is de kous nog niet af.

audi-a5-2-autovisienl

Voertuigbeveiliging certificeringsorganisatie Kiwa SCM zegt signalen te hebben ontvangen dat de diefstal van het van onderen afgeplatte S-Line sportstuur een vlucht heeft genomen.

“Als je een Audi A3 met S-Line pakket hebt, en je hebt een afgeplat stuur, dan weet je bijna zeker dat het stuur een keer gestolen gaat worden,”zo vertelde Kiwa SCM certificatie manager Henk van Vliet aan Autovisie.

audi-s3-autovisienl

Risico

Audi had in 2016 de twijfelachtige eer de diefstalrisico lijst van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit aan te voeren. Volgens die organisatie had het merk vorig jaar een diefstal risicofactor van 1 op 337. Eigenaren van een Audi S4 lopen met een factor van 1 op 40 de meeste kans een lege parkeerplek aan te treffen, op de voet gevolgd door de RS3 (1 op 48) en de S5 (1 op 49).

In absolute aantallen eindigde Volkswagen met 2611 gestolen modellen bovenaan de lijst. Audi vinden we terug op plek drie met 754 ontvreemde auto’s, het gros ervan – 203 stuks – zijn varianten van de A4. De A5 straat met 144 stuks op de tweede plaats.

Extra laag

Volgens Kiwa SCM kan de verhoogde diefstal risicofactor van sommige Audi modellen betekenen dat eigenaren in de nabije toekomst gedwongen kunnen worden een aanvullend beveiligingssysteem te installeren.

Bij een bepaalde diefstal risicofactor kan de commissie beoordeling aanvalsbestendigheid (waarin Kiwa SCM, de politie en onderzoeksbureaus vertegenwoordigd zijn) besluiten een af-fabriek alarmsysteem als onvoldoende te bestempelen en een wijziging eisen. Dit om ervoor te zorgen dat verzekeraars een dergelijk model alsnog zullen verzekeren.

“Ons keuringsvoorschrift is immers bedoeld voor de verzekeraars, en die kunnen zeggen ‘wij willen er een SCM goedgekeurd alarm op’. Zolang dat geen vereiste is, blijft het probleem bestaan,” aldus van Vliet.

“Begin dus bijvoorbeeld met zo’n Audi A3, waar nu nog geen alarmsysteem op wordt gevraagd. De schadelast staat niet in verhouding tot wat de certificering kost. Dat is enkele euro’s per auto, terwijl een gestolen stuurwiel zomaar 1000 euro kan kosten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.