Autovisie
Autovisie Nieuws 23 mei 2017

Sir Roger Moore is niet meer, nog eenmaal zijn mooiste filmauto’s op een rij

Eerder vandaag werd bekend dat Sir Roger Moore op 89-jarige leeftijd overleden is. De oudere lezers kennen hem als Simon Templar uit The Saint, maar bij het grote publiek is hij beter bekend als de vertolker van  James Bond.

Hoewel voor velen Sean Connery nog altijd te boek staat als de ultieme James Bond, is het Moore die de meeste titels op zijn naam heeft. Van 1973 tot en met 1985 speelde hij in zeven films, waarin hij op zijn onnavolgbare elegante wijze de ene na de andere oneliner uit de mouw schudde.

Gedurende zijn film- en televisiecarrière zat hij achter het stuur van een groot aantal auto’s. We zetten ze hier nogmaals op een rijtje, samen met modellen die ook een prominente rol in zijn films speelden.

10. Rolls-Royce Silver Shadow I LWB

Rolls-Royce Silver Shadow I LWB - Autovisie.nl

In ‘Moonraker’ trekt een bonte stoet auto’s trekt aan de kijker voorbij. De eervolle vermelding gaat naar de Rolls-Royce Silver Shadow I, al was het alleen maar vanwege de fraaie kleurstelling.

9. Lotus Esprit Turbo

Lotus Esprit Turbo-Autovisie.nl

In de film ‘For Your Eyes Only’ uit 1981 gaat er al vrij snel een Lotus Esprit Turbo in vlammen op. Gelukkig heeft Moore ook nog de beschikking over een donkerrood exemplaar. Hoewel voorzien van allerlei stickers zoals te doen gebruikelijk voor die tijd blijft de Esprit een tijdloze schoonheid.

8. Hispano-Suiza J12 Cabriolet Saoutchik

Hispano-Suiza J12 Cabriolet Saoutchik-Autovisie.nl

Een Hispano-Suiza in een film, je moet er maar op komen. In ‘Moonraker’ komen we er een tegen. En niet zomaar een. De J12 Cabriolet waarin Moore zich laat rijden is voorzien van een koetswerk van de Franse carrosseriebouwer Saoutchik, hetgeen deze excentrieke Spaanse bolide uit 1936 nog uitzonderlijker maakt. Een aantal jaar terug ging een dergelijk model op een veiling voor 1.4 miljoen dollar van de hand.

7. Citroën 2CV

Citroen 2CV-Autovisie.nl

Hoe fraai de Lotus Esprit Turbo modellen uit ‘For Your Eyes Only’ ook zijn, de meeste mensen zullen de film herinneren om de hilarische achtervolging waarin Moore in een knalgele eend zijn belagers het nakijken geeft.

6. Range Rover Convertible

Range Rover Convertible - Autovisie.nl

Toegeven, de Alfa Romeo GTV 6 zou een waardige kandidaat voor deze lijst geweest zijn. Maar uit het grote aantal auto’s dat in ‘Octopussy’ voorbij komt, kiezen we toch voor de Range Rover Convertible . Mooi bruin is niet lelijk.

5. Renault 11

Renault 11-Autovisie.nl

Op de 2CV na de meest modale auto in deze rangschikking, de Renault 11 uit de jaren tachtig. En toch kunnen we er niet omheen. Hoewel, het model in de film is een stuk korter dan normaal. De helft korter om precies te zijn. De door Bond gekaapte Renault 11 taxi wordt namelijk letterlijk kort gereden door een tegenligger. Dat weerhoudt hem er echter niet van de achtervolging in een halve auto voort te zetten.

4. Volvo P1800

Volvo P1800-Autovisie.nl

Misschien wel de meest iconische auto uit deze lijst, de Volvo P1800 waarin Moore zich verplaatste in The Saint. Hij reed er ook een privé. Het originele exemplaar uit de serie werd in 1991 ergens op een boerderij in Wales gevonden. Ondanks dat het koetswerk meer weg had van een rottend karkas, duurde het nog tot 1997 voordat er aan restauratie werk kon worden begonnen. Het project nam uiteindelijk 16(!) jaar in beslag.

3. AMC Matador Coupe Oleg Cassini edition

AMC Matador Coupe Oleg Cassini edition-Autovisie.nl

In de vroege jaren zeventig greep American Motors Corporation de film ‘The Man with the Golden Gun’ aan voor een flink staaltje product placement. Niet alleen James Bond, maar ook zijn tegenstrever Francisco Scaramanga, gespeeld door Christopher Lee, kregen een AMC onder de kont. Laatstgenoemde reed in het model met Oleg Cassini interieur. De auto ging echter de boeken in vanwege het setje vleugels waarmee ie uitgerust kon worden, waardoor Scaramanga aan Bond wist te ontkomen.

2. AMC Hornet X Hatchback

AMC Hornet X Hatchback-Autovisie.nl

Die andere AMC uit ‘The Man with the Golden Gun’ viel niet zozeer op vanwege z’n rode lak of striping, maar eerder vanwege de stunt die ermee werd opgevoerd. De zogenaamde kurkentrekkersprong over een rivier spreekt immer nog tot de verbeelding. De stunt was het resultaat van vroege experimenten met computer simulatie in de midden jaren zestig. Testresultaten van het Highway Vehicle Object Simulation Model bleken meer dan eens overeenkomstig met de uitkomst van manoeuvres uitgevoerd door ingehuurde stuntcoureurs. Zodoende werd het idee geboren om het rekenmodel los te laten op een stunt voor de filmindustrie. De rest is geschiedenis.

1. Lotus Esprit S1

Lotus Esprit S1-Autovisie.nl

Op nummer 1, hoe kan het ook anders, de legendarische Lotus Esprit S1. Ja, het is een fraai model maar het feit dat het ding tot onderzeeër omgetoverd kon worden maakt dat Lotus bovenaan eindigt. Het is eigenlijk de enige Bond auto die in de schaduw kan staan van de Aston Martin DB5, hoe grappig de gadgets op de BMW’s uit de jaren negentig ook waren. De ‘Natte Nellie,’ zoals de Esprit ook wel werd genoemd, was voorzien van een periscoop, raketten, torpedo’s en counter measures zoals zeemijnen, zwarte inkt en cement kanonnen. Wat wil een geheim agent nog meer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.