Autovisie
Autovisie Nieuws 14 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Audi geeft gesjoemel met transmissies toe

En het is nog waar ook. Audi heeft inderdaad gesjoemeld met de software in zijn automatische transmissies. Moederbedrijf Volkswagen gaat wederom met de billen bloot en geeft ook deze vorm van emissiefraude toe.

Een week geleden maakte de Duitse krant Bild am Sonntag bekend dat de Amerikaanse California Air Resources Board (CARB) verdachte programmatuur in adaptieve versnellingsbakken van Audi heeft aangetroffen. De software in die automatische transmissies past het schakelgedrag aan de rij-omstandigheden en het rijgedrag van de bestuurder aan, maar start ook in een extra zuinige en schone modus op.

“Zolang de stuuruitslag niet boven de vijftien graden uitkomt, blijft de software in een schone modus”

Zolang de stuuruitslag van de auto niet boven de vijftien graden uitkomt (wat tijdens een emissietest op een rollenbank gebeurt natuurlijk), houdt de software zijn ‘schone programma’ geactiveerd. Bij normaal gebruik gaat de versnellingsbak echter al snel over op een minder schoon programma aangezien het stuur door de bestuurder uiteraard al snel meer dan vijftien graden wordt gedraaid.

LEES OOK: DIESELGATEKOPPEN BEGINNEN TE ROLLEN, NU BIJ AUDI

De Amerikaanse autoriteiten hebben al aangegeven de zaak te onderzoeken en gaan daarover het gesprek aan met Volkswagen. Volgens Bild am Sonntag zit de nieuwe sjoemelsoftware in zowel benzine- als dieselversies van onder meer de A6, A8 en Q5. Audi zou met de toepassing ervan gestopt zijn in mei 2016, net voordat CARB de programmatuur in oudere modellen ontdekte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.