Autovisie
Autovisie Nieuws 6 apr 2016

Aston Martin V12 Vantage S krijgt dogleg-handbak

Aston Martin voorziet de V12 Vantage S dit najaar van een handgeschakelde zevenbak. En die versnellingsbak krijgt een dogleg-schakelpatroon.

Dogleg

Dat houdt in dat de 1 links onderaan zit en de meestgebruikte versnellingen zo recht tegenover elkaar zitten. De techniek werd vooral gebruikt in de racerij, maar vond door de jaren heen ook zijn weg naar enkele (vooral sportieve) straatauto’s als de BMW M3 (E30), de Mercedes-Benz 190E 2.5-16V, de Ferrari 308 en vroege exemplaren van de Porsche 911. Dit najaar komt daar de Aston Martin V12 Vantage S bij.

Liefhebbers

Aston Martin mikt met de handgeschakelde versie van de V12 Vantage S vooral op liefhebbers. “We zijn allemaal liefhebbers bij Aston Martin”, zegt Ian Minards, de productontwikkelingsbaas bij Aston Martin. “De echte purist zal altijd hunkeren naar het gevoel dat alleen een handgeschakelde versnellingsbak kan bieden, dus is het echt een waar genoegen dat we juist dat in ons snelste en meest precieze model kunnen bieden. In een tijd dat de handgeschakelde versnellingsbak bijna volledig uit echte sportwagens is verdwenen, maakt dit de V12 Vantage S een heel bijzondere auto.”

LEES OOK: ASTON MARTIN VANTAGE GT8 IS OPVOLGER VANTAGE GT12

Net zo snel

De vergelijking met de Porsche 911 R is snel gemaakt. Die auto krijgt ook – op verzoek van klanten – de krachtigste atmosferische motor die Porsche te bieden heeft in de 911, in combinatie met een handbak. Net als de Porsche krijgt de Aston Martin ook de mogelijkheid om automatisch tussengas te geven als je een versnelling terug wilt. Ook is het mogelijk om over te schakelen, terwijl je vol gas blijft geven. Zo gaat er zo min mogelijk snelheid verloren. Een sprint naar 100 km/h doet de auto in 3,9 seconden, net als de V12 Vantage S met de automatische versnellingsbak. De topsnelheid is met 330 km/h ook gelijk.

Modeljaar 2017

Aston Martin gaat de eerste exemplaren van de Vantage S met handbak in het derde kwartaal van dit jaar leveren. Voor klanten is het overigens een kosteloze optie. Modeljaar 2017 brengt verder een aantal nieuwe uitrustingsmogelijkheden en ook krijgt het infotainmentsysteem een update. Daarnaast wordt onder meer Apple CarPlay toegevoegd aan de auto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.