Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 6 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Aston Martin DB5 van ‘James Bond’ onder de hamer

Dat de automobiele hoofdrol van de DB5 in de filmreeks James Bond een uitstekende pr-tool voor Aston Martin is, behoeft geen verder uitleg. Dat het resulteerde in extra verkopen voor de Engelse autobouwer is niet direct meetbaar. Op in ieder geval één auto na dan. Sir Sean Connery reed er een. Dat exemplaar gaat nu onder de hamer.

Sean Connery, volgens velen het echte James Bond-karakter, reed niet alleen tijdens de filmscenes in een Aston Martin DB5, de Engelsman had er ook een privé. En dat exemplaar gaat binnenkort in de verkoop. Het veilinghuis Broad Arrow Group kondigt de verkoop van de 1964 Aston Martin DB5 voor de Monterey Jet Center-veiling aan. Die heeft op 18 augustus plaats. De verwachte verkoopprijs ligt tussen de 1.400.000 en 1.800.000 Amerikaanse dollars. De verkoop komt vanuit de nabestaanden van Connery. Zij hebben toegezegd dat een deel van de opbrengst in de kas van het Sean Connery Philanthropy Fund wordt gestopt.

Zonder gadgets

Jason Connery, de zoon van Sir Sean Connery, laat via het veilinghuis weten: “Pa had het altijd over het bezitten van zijn eigen DB5, om geen andere reden dan dat hij van de auto hield, en ik denk achteraf dat het iets in zijn leven vertegenwoordigde dat uniek was en een moment in de tijd. Hij vertelde me wel dat het besturen van de filmauto’s, allemaal beladen met de gadgets -vooral de machinegeweren aan de voorkant- de auto erg zwaar in de neus maakte en dat het draaien op lage snelheid een enorme taak was. Voor hem was het rijden in een DB5 zonder gadgets een genot! Hij hield ervan hoe goed uitgebalanceerd de Aston Martin was. Papa zei ook dat hij de schietstoel zou hebben gehouden! Ik heb niet gevraagd voor wie?!”.

Deze Aston Martin DB5 heeft de James Bond-gadgets – Sjoerds Weetjes 222

Tweede eigenaar

De Aston Martin DB5 van Sean Connery beschikt over de speciale aluminium ‘saloon’-carrosserie van Carrozzeria Touring, waarover nu een Snow Shadow Grey-laklaag ligt. Het interieur van de DB5/1681/R-auto is bekleed met rood Connolly-leer en voorzien van een handbak met vijf versnellingen. Sean kocht de automobiel niet nieuw. Veilinghuis Broad Arrow geeft aan dat de DB5 op 7 juli 1964 werd geleverd aan ene heer A. White uit Groot-Brittannië. Wanneer de auto overging van de heer White naar Connery vertelt het verhaal niet. Direct na de aanschaf bracht Connery de gran turismo naar een Aston Martin-specialist, waar de Aston zijn huidige kleur kreeg. De tint is identiek aan die van de filmauto, zoals te bewonderen is in het Louwman Museum te Wassenaar.

Demonstratierit

Voor wie het hoogste bod plaatst op 18 augustus in het Monterey Jet Center (Californië) staat niet alleen een in uitstekende conditie verkerende DB5 te wachten. De gelukkige koper krijgt er een demonstratierit van oud-Formule 1-coureur Sir Jackie Stewart bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.