Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 12 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Aston Martin bouwt Cygnet met 4,7 liter V8!

De Cygnet (2011 – 2013) was niet bepaald een hoogtepunt in de geschiedenis van Aston Martin. Toch heeft het Britse merk er eentje meegenomen naar het Goodwood Festival of Speed. Een exemplaar met een 4,7 liter V8, wel te verstaan.

cygnet 1

Even terug in de geschiedenis. De Cygnet was niets meer dan een omgebouwde Toyota iQ. Aston Martin ontwikkelde hem ogenschijnlijk om aan bepaalde Europese uitstooteisen te kunnen voldoen, maar als dat de echte reden was, dan heeft de Cygnet daar weinig aan bijgedragen. Want Aston Martin staakte al na twee jaar productie. De fabrikant verwachtte er zo’n 4000 per jaar te kunnen verkopen, maar uiteindelijk zijn er niet meer dan 300 gemaakt.

Top van 273 km/h

Aston Martin Q heeft nu een unieke Cygnet in elkaar gesleuteld. Een klant wilde graag de originele 1,3 liter viercilinder laten vervangen door een 4,7 liter V8, dus dat heeft Aston Martin gedaan. Hoe ze de achtcilinder in de Cygnet hebben gekregen, is ons een raadsel, maar het is ze gelukt. En dat betekent dat het stadskarretje nu 436 pk en 490 Nm heeft, in 4,2 seconden van stilstand naar 100 km/h gaat en een topsnelheid kan bereiken van 273 km/h! Hij is wel enkele honderden kilo’s zwaarder geworden en weegt nu 1375 kilogram.

Goodwood Hillclimb

Zoals duidelijk te zien is, heeft Aston Martin de Cygnet moeten verbreden. Hij heeft nu 19 inch lichtmetalen wielen met daarachter veel grotere remmen dan voorheen. De wielophanging en het uitlaatsysteem zijn speciaal voor de auto gemaakt en ook het interieur is compleet aangepast. De knotsgekke Cygnet van Aston Martin Q maakt zijn debuut op het Goodwood Festival of Speed, waar hij ook aan de beroemde heuvelklim zal deelnemen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.