Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 1 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

ANWB voorziet meer files en een ‘permanent verkeersinfarct’

Het is alweer ontzettend druk op de weg en dat gaat de komende jaren niet veranderen. Integendeel: de ANWB zegt dat we afstevenen op een permanent verkeersinfarct.

Dat laat de organisatie vandaag weten aan De Telegraaf. Die drukte is onder andere het resultaat van de onbetrouwbaarheid van het openbaar vervoer.

Bumper aan bumper

Arnoud Broekhuis van de ANWB Verkeersinformatie ziet het somber in. Hij stelt dat het wagenpark groeit, maar dat is niet het enige probleem. “De negen miljoen voertuigen in totaal worden steeds vaker gelijktijdig gebruikt en dat houdt in dat we vaker bumper aan bumper rijden.”

Broekhuis ziet die situatie niet snel veranderen door de problemen bij trein- en busbedrijven. “Die hebben tot gevolg dat de dienstregelingen verder uitgekleed worden, waardoor de auto zo ongeveer het enige alternatief is voor de wat langere afstanden.”

Thuiswerkadvies

Sinds het thuiswerkadvies werd losgelaten op 23 maart van dit jaar laat Broekhuis weten een heel grote toename van het verkeer op de weg te zien, zowel op de provinciale als de snelwegen. “We hadden verwacht dat mensen weer zouden terugkeren in het openbaar vervoer, maar de grilligheid van wel en niet rijden beweegt veel werknemers toch te kiezen voor eigen vervoer”, zo citeert de krant hem.

Hier stond je in 2021 het vaakst in de file

Volgens de ANWB is de drukte op de weg vergelijkbaar met dezelfde periode in 2019. Soms zelfs nog drukker. Het goede nieuws voor nu is dat de filezwaarte (lengte keer de duur van de file) landelijk gezien 8 procent lager ligt dan in 2019. “Maar dat is niet overal te merken, want in het noorden van het land is die met 50 procent toegenomen en in Noord-Brabant met 3 procent.” De noordelijke toename heeft ook te maken met wegwerkzaamheden rondom Groningen: vorig jaar lieten we in dit artikel zien waarom de meeste files momenteel rondom de Metropool van het Noorden staan.

OV-NL

De branchevereniging van alle openbaarvervoerbedrijven laat ook van zich horen in de krant. Paul de Krom, voorzitter van OV-NL, zegt van de situatie te balen. “Alle sectoren hebben te maken met personeelstekorten. Bij ons is dat niet anders, maar als het ons betreft zijn de gevolgen direct groot. Daar zijn honderden en soms duizenden reizigers de dupe van.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.