Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 8 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Ga je op vakantie? Pas op voor nóg langere files tijdens zwarte zaterdagen

De ANWB is van mening dat de beruchte zwarte zaterdagen dit jaar nóg drukker worden. Dat vertelt het aan nu.nl. Vanwege alle moeilijkheden die zich momenteel  afspelen op luchthavens, is de verwachting dat meer mensen met de auto op vakantie gaan en er dus meer en langere files ontstaan.

De luchthavens hebben het momenteel moeilijk vanwege een groot personeelstekort. Veel mensen raakten hun baan kwijt door de coronacrisis, maar niet iedereen is teruggekomen. Nu proberen mensen de ellenlange rijen te vermijden door de auto te pakken.

Vaker én langer in de file op zaterdag

Zwarte zaterdagen hebben al een slechte naam vanwege het drukke verkeer, maar het personeelstekort op Schiphol in het bijzonder, zou daar wel eens een schepje bovenop kunnen doen. De ANWB verwacht meer en langere files.

Hoe kun je files vermijden?

De woordvoerder kan geen uitspraken doen over de gemiddelde fileduur en zegt daar het volgende over: “Als je ‘s ochtends vertrekt, heb je kans dat je precies in het midden van de file belandt. Bij een vertrek later in de avond rijd je waarschijnlijk achter de files aan.”

File, zaterdag
(Afbeelding: Pexels)

Het zou dus slim zijn om laat in de avond te vertrekken om zwarte zaterdagen te vermijden, maar dat heeft natuurlijk ook zijn nadelen. Dus wie voor praktische redenen kiest om vroeg te vertrekken, moet zich hoogstwaarschijnlijk voorbereiden op een frustrerende reis.

Onderzoek geeft de ANWB gelijk

Uit een onderzoek van Gaspedaal.nl in combinatie met Autotrack, blijkt dat de ANWB waarschijnlijk gelijk gaat krijgen. Uit een stelling waar bijna 2200 mensen op hebben gereageerd, bleek dat 40% met de auto op vakantie gaat vanwege de heisa die heerst op vliegvelden. 22% maalt er niet om en gaat alsnog met het vliegtuig en 38% gaat helemaal niet op vakantie.

Niet in de file staan? Deze dag kan je beter thuiswerken

Anderzijds, bleek uit een stelling die aan ruim 3 duizend mensen is voorgelegd, dat mensen ook overwegen op een andere dag te reizen om zwarte zaterdagen te voorkomen. 52% zegt op een andere dag te reizen om de files te vermijden. Vrijdag, zondag en maandag zijn de populairste alternatieven. Slechts 10% zegt ‘gewoon’ op zaterdag te reizen. De mogelijkheid voor een zwarte zondag valt dus niet uit te sluiten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.