Autovisie
Autovisie Nieuws 9 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Ambitieuze groeiplannen voor McLaren

McLaren wil de komende jaren fors gaan groeien. Niet alleen moeten er een boel nieuwe producten op de markt komen, maar die moeten ook nog eens enorm goed gaan verkopen.

Drieduizend naar vijfduizend

In een interview met Automotive News laat CEO van McLaren, Mike Flewitt, zijn ambitieuze plannen los. Flewitt verwacht dat de Britse sportwagenbouwer dit jaar gaat groeien naar 3.000 verkocht auto’s. Dat is bijna het dubbele van afgelopen jaar, toen er nog 1.654 nieuwe McLarens gebouwd werden. Toch houdt het daar niet bij op. Voor 2017 rekent het bedrijf op een jaarverkoop van 4.000 stuks. In 2022 moet de volgende stap worden gezet. Dan moeten er jaarlijks 5.000 nieuwe McLarens de fabriek in Woking verlaten.

Investeringen

Om dat aantal te bereiken zijn forse investeringen nodig. Flewitt wil in totaal 1,3 miljard euro besteden aan research en development in de komende zes jaren. Daar moeten vijftien nieuwe producten uit voortkomen. Nu wordt de 570GT bijvoorbeeld als een ander product gezien dan de 570S, dus zo lijkt het aantal al een stuk beter haalbaar. Toch zal het grootste deel van het bedrag volgens Flewitt in een nieuw platform en een nieuwe aandrijflijn gaan zitten.

Winst

Het goed met McLaren. De afgelopen  jaren boekte het bedrijf al winst, ondanks dat ongeveer een kwart van de omzet wordt geïnvesteerd in nieuwe producten. Al sinds 2013 komt er niet nog extra geld bij van aandeelhouders, maar die aandeelhouders trekken hun geld ook niet terug. Het bedrag dat ze destijds hebben ingelegd wordt gebruikt voor de groei van het bedrijf. Investeerders zijn volgens Flewitt duidelijk voor het meerjarenplan gegaan.

BEKIJK OOK: VIDEO: REVIEW MCLAREN 675LT SPIDER

Cijfers

In 2015 verkocht McLaren 1.654 auto’s. Dat waren er maar een paar meer dan de 1.648 auto’s van 2014. In 2013  verkocht het merk nog 1.395 auto’s. Als je het zo bekijkt lijken de 3.000 auto’s die Flewitt verwacht te verkopen aan de hoge kant, maar daar staat tegenover dat McLaren nu de 570S en 570GT in het gamma hebben, die veel voordeliger zijn dan de auto’s die het merk de voorgaande jaren in het gamma had. Komend jaar volgt de Spider-versie van diezelfde 570, waardoor de afzet een extra impuls krijgt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.