Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 28 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

ACM legt Volkswagen boete op inzake dieselgate

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft het Volkswagen-concern een boete opgelegd van € 450.000,- vanwege “oneerlijke handelspraktijken”. De organisatie legt de autobouwer de hoogst mogelijke boete op. Volkswagen gaat in beroep.

De ACM stelt dat de autobouwer “de consument heeft misleid bij de verkoop van haar dieselauto’s met type EA 189-motor”. De woordvoerster geeft aan: “Volkswagen prees de auto’s met de EA 189-dieselmotor aan als milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd.” Vanwege de bewezen oneerlijke handelspraktijken heeft ACM het Volkswagen-concern een boete van € 450.000,- opgelegd. Dit is de maximale boete die de ACM in dit geval kan opleggen, aangezien het voorval voor 1 juli 2016 plaatsvond. De boetebedragen liggen momenteel hoger en zijn bovendien omzetgerelateerd.

In beroep

Volkswagen geeft aan het niet met de boete eens te zijn en zal er tegen in beroep gaan. “Alle Nederlandse kopers van een Volkswagen, Seat, Audi of Skoda met de EA189-dieselmotor zijn eerlijk behandeld. Alle voertuigen hebben hun typegoedkeuring behouden en voldoen aan de eisen. Er is geen sprake van overtreding van emissie-eisen of regelgeving”, aldus Volkswagen.

Volkswagen autostadtGoedkeuringseisen

De ACM kwam in beweging nadat de Consumentenbond de instantie vroeg onderzoek te doen naar Volkswagen. Het stelde vervolgens vast dat Volkswagen “in de periode van 2009 tot 2015 consumenten heeft misleid over de belangrijkste kenmerken van het product”. De ACM stelt: “De testuitkomsten waren niet betrouwbaar door de ingebouwde software. Door het gebruik van manipulatiesoftware heeft Volkswagen ook in strijd gehandeld met de vereisten van professionele toewijding. Bovendien stelde Volkswagen ten onrechte dat de auto’s voldeden aan de goedkeuringseisen voor toelating op de Europese markt. Omdat de verschillende overtredingen zijn terug te voeren op één feit, namelijk het installeren van de manipulatiesoftware.”

De boete is opgelegd aan Volkswagen als concern en geldt tevens voor de producten van Audi, Seat en Skoda waarin dezelfde dieselmotoren van het type EA 189-motor zijn toegepast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.