Autovisie
Autovisie Nieuws 28 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Ford Safe Cap: Deze pet houdt je wakker achter het stuur

Ziet er simpel uit, deze typisch Amerikaanse ‘trucker cap’, maar hij zit bomvol technologie. De Ford Safe Cap merkt wanneer zijn drager in slaap dreigt te vallen en waarschuwt hem of haar met geluid, licht en trillingen.

De ‘slimme’ pet is ontworpen voor vrachtwagenchauffeurs, maar komt in een auto natuurlijk ook gewoon van pas. Hij meet de bewegingen van het hoofd met een acceleratiemeter en een gyroscoop.

Normale hoofdbewegingen

Ford heeft de Safe Cap acht maanden lang getest op vrachtwagenchauffeurs. In die tijd heeft de pet geleerd welke normale hoofdbewegingen bij het rijden horen en welke bewegingen een in slaap vallende persoon maakt.

ford-safe-cap-2

Zodra de Safe Cap merkt dat zijn drager indommelt, kan hij reageren door te gaan trillen, door een geluidssignaal af te spelen of door flikkerende lichten te activeren. Maar eigenlijk had de bestuurder natuurlijk al lang zelf moeten besluiten om rust te nemen.

Productieplannen

De Safe Cap is door Ford ontwikkeld om te vieren dat het bedrijf al zestig jaar vrachtwagens maakt in Brazilië. Plannen om de ‘anti-inslaappet’ op de markt te brengen, zijn er vooralsnog niet.

Peters Proefrit #10: Ford Sierra Cosworth (1989)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.