Autovisie
Autovisie Nieuws 15 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Abt kan doodnormale leaseauto’s 27% meer vermogen geven

Abt, de huistuner van de Volkswagen Groep, voorziet doorgaans sportieve modellen van het concern van een upgrade. Da’s niet alles, want als je in een van de huidige nieuwe doorsnee VW-modellen rijdt, kun je ook in het Duitse Kempen aankloppen voor een opwaardering.

Wie vandaag de dag in een relatief nieuw model van de Volkswagen Groep rijdt, doet dat waarschijnlijk in een auto met de 1,5-liter TSI-motor. De krachtbron vinden we immers in een groot aantal auto’s van de groep. Denk aan de Seat Leon, Skoda Octavia, Audi A3 en Volkswagen Golf, die zoals je waarschijnlijk weet allemaal zijn vernieuwd. Maar de 1.5 TSI vind je ook in de Seat Ateca, Volkswagen Arteon, Audi Q3 en Skoda Karoq, om er maar een paar te noemen.

Meer vermogen door Abt

Ook wij zijn dus welbekend met die krachtbron. En hoewel het best een prettige motor is voor alledaags gebruik, heeft-ie wel een vlak karakter, klinkt-ie wat gestrest en is meer vermogen stiekem wel gewenst. Huistuner Abt geeft klanten daar nu de mogelijkheid toe. Wie wat meer uit z’n 1,5-liter viercilinder wil halen, kan voor 999 euro een upgrade bestellen. Da’s overigens een actietarief, want later kost de upgrade 1249 euro.

Seat Leon

Abt heeft een nieuw motormanagementsysteem ontwikkeld, speciaal voor deze 1.5 TSI-motoren. Die zorgt ervoor dat de krachtbron geen 150, maar 190 pk levert. Dat is een relatief grote toename van 27%. Het koppel stijgt daarbij eveneens, van 250 naar 290 Nm.

Bescherming van de motor

Of het tunen van een motor als dit verstandig is, is de vraag. Toch kun je er bij Abt vaak wel vanuit gaan dat de upgrade veilig is, gezien hun expertise en sterke banden met de Volkswagen Groep en de garantie die je krijgt. Abt laat bovendien weten dat het motormanagementsysteem niet het maximale uit de TSI-motor haalt. De bescherming van de motor heeft daarbij de hoogste prioriteit. Zo zal het maximale vermogen enkel beschikbaar zijn als de motor warmgedraaid is.

Skoda Karoq

Naast meer vermogen is de kans ook groot dat je benzineverbruik daalt na de upgrade. Omdat het koppel stijgt kun je makkelijker in een hogere versnelling rijden, waardoor je bij normaal gebruik mogelijk zelfs wat liters benzine bespaart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.